SPARKS projekt se održava u razdoblju 2015-2018 godine i financiran je u sklopu okvirnog programa Europske Unije za istraživanja i inovacije Obzor 2020. Cilj projekta je upoznavanje građana s konceptom i praksom „Odgovornog istraživanja i inovacija“ (RRI) s posebnim naglaskom na tehnološke pomake u zdravstvu i medicini. Svrha SPARKS-a je stvaranje poveznice između sve većeg broja znanstvenih inovacija i šire javnosti putem interaktivne izložbe pod nazivom „Izvan laboratorija: Revolucija „Uradi sam“ znanosti “ te više od 230 različitih aktivnosti koje kao zajednički cilj imaju uključivanje građana iz 29 europskih zemalja. Projekt SPARKS koordinira Europska mreža znanstvenih centara i muzeja (ECSITE) u partnerstvu sa 33 organizacije iz svih zemalja članica Europske Unije te Švicarske.

U svrhu razmjene informacija na svakoj lokaciji u sklopu izložbe održavaju se sljedeća interaktivna događanja:

  • Reverse science café
  • Znanstveni espresso
  • Pop-up znanstveni sajmovi
  • Inkubacijske radionice
  • Radionice “Igra uloga”

Interaktivne aktivnosti prilika su za utvrđivanje važnih znanstvenih problema te istovremeno sudjelovanje u osmišljavanju njihovih rješenja.

U okviru izložbe organiziran je i manji prostor za dodatne aktivnosti i radionice na kojima mogu sudjelovati 15-20 osoba te manja projekcijska dvorana koju organizatori koriste za predstavljanje vlastite studije slučaja.

Tema studije slučaja Instituta Plavi svijet bila je “Zvučno onečišćenje”. Putem panela predstavili smo kako zvučno onečišćenje svakodnevno utječe na naše zdravlje te izradili karte buke za područje Malog Lošinja.

U studiju slučaja “Zvučno onečišćenje” uključili smo Centar za zdravo odrastanje “Idem i ja”, županijski Zavod za javno zdravstvo, lokalnu srednju školu te “Vizor” tvrtku za mjerenje i testiranje buke.

Turizam je osnovna djelatnost na otoku Lošinju i Cresu kao i u cijelom obalnom području, a mogućnost zabave je sastavni dio turističke ponude no i osnovni uzrok stvaranja buke u urbanim područjima. Buka umanjuje kvalitetu svakodnevnog života, utječe na mentalno zdravlje ali i na turizam. Stoga smo ovom studijom slučaja nastojali podići svijest građana o utjecaju buke na naše zdravlje.

Saznajte više: www.sparksproject.eu