Građanska znanost pojam je koji opisuje programe kojima se omogućava sudjelovanje građana u istraživačkim aktivnostima koje provode razne organizacije. Program građanske znanosti Instituta Plavi svijet ima za cilj uključivanje javnosti u prikupljanje podataka o opažanjima velikih morskih kralješnjaka s ciljem utvrđivanja pojave rijetkih vrsta, područja u kojima se pojedine vrste češće pojavljuju, pojavi uginulih ili ozijeđenih životinja kojima je potrebna pomoć ili zbrinjavanje te utvrđivanje intenziteta interakcije između dupina, morskih kornjača, zaštićenih riba i morskih ptica s ribarstvom i ribarskim alatima kako bi zajedno unaprijedili zaštitu vrsta i prirode.
Svatko tko boravi u prirodi ili na moru, dok roni, jedri ili pliva može dojaviti opažanje kitova, dupina, morskih kornjača ili neobični događaj koji ugrožava trenutno stanje okoliša. Pozivamo također i ribare da nam dojave interakciju s velikim morskim kralješnjacima – slučajno ulovljene dupine, morske kornjače, morske pse, ptice i slično. Vaše dojave mogu biti i anonimne, no slučajni ulov ne predstavlja kršenje zakonskih odredbi o zaštićenim vrstama i ne podliježe sankcijama te stoga nema razloga za brigu. S druge strane, evaluacija interakcija, opažanje uz ribarske alate i slično mogu nam pomoći da predložimo ili razvijemo bolje mjere za mitigaciju i upravljanje.

Marine Ranger app Prijavite vaše opažanje jednostavnim popunjavanjem obrasca. Također, svoja opažanja morskih sisavaca možete prijaviti i kroz našu mobilnu aplikaciju “Marine Ranger” koju možete preuzeti besplatno. Svrha aplikacije je omogućiti građanima da pomognu u stvaranju potpune slike o stanju morskog okoliša i bioraznolikosti u Jadranu.