Institut Plavi svijet osnivač je registriranog društva s ograničenom odgovornošću. Zadaća tvrtke je omogućiti stvaranje neophodnih prihoda za tekući znanstveni rad Instituta Plavi svijet i mogućnosti pružanja dodatnih usluga javnosti, koje ne možemo pružiti kao neprofitna organizacija. Svaka dobit koju ostvari Plavi svijet d.o.o. posvećena je potpori aktivnostima Instituta Plavi svijet.

Usluge koje pruža Plavi svijet d.o.o. uključuju profesionalno savjetovanje organizacijama i tvrtkama o pitanjima zaštite okoliša i vrsta, razvoju stručnih analiza za studije utjecaja na okoliš, razvoju mjera za ublažavanje mogućih degradacija okoliša, neovisnog monitoringa i sličnih aktivnosti. Većina našeg tima ima međunarodno priznate certifikate promatrača morskih sisavaca, kao i druge vještine i kvalifikacije. Tvrtka također organizira izlete za promatranje dupina.

Plavi svijet d.o.o. također organizira izlete za promatranje dupina

Rad naše tvrtke jasno je definiran temeljnim aktima Plavog svijeta d.o.o. Podaci o registraciji i financijski izvještaji dostupni su putem registara i baza podataka javnih službi (Trgovački sudski registar, Porezna uprava i dr.). Prema zakonu o hrvatskim trgovačkim društvima (NN 111/93 i njegovim izmjenama) tijekom osnivanja uplaćeno je 20.000 kn temeljnog kapitala.

Odbor povjerenika Instituta Plavi svijet postavlja politiku tvrtke i imenuje menadžere tvrtke. Plavi svijet d.o.o. trenutačno ima četiri zaposlenika s punim radnim vremenom (skiperi i administrator). Ovisno o aktivnostima, Plavi svijet d.o.o. angažira dodatne konzultante i honorarne zaposlenike.

Promatranje dupina

Istaknuta aktivnost naše tvrtke je organiziranje izleta promatranja dupina. S obzirom da mnogi poznaju naš rad na istraživanju i očuvanju dupina, ljudi nas dolaze posjetiti u nadi da će moći promatrati dupine i učiniti to u skladu s pravilima ponašanja u blizini dupina i očuvanja okoliša. Kao nevladina i neprofitna udruga, u prošlosti nismo mogli pružati uslugu promatranja dupina pa su mnogi s Lošinja odlazili razočarani, ali sada, nakon osnivanja tvrtke to iskustvo možemo pružiti svima.

Plavi svijet d.o.o. u potpunosti je u vlasništvu Instituta Plavi svijet. Kao rezultat toga, u pitanjima profesionalizma i očuvanja okoliša te održivosti, naša tvrtka strogo prati stavove i mišljenja koje postavlja Odbor povjerenika Instituta Plavi svijet.

U tom smislu, važna misija Instituta Plavi svijet je i smanjiti utjecaj koji nautički turizam ima na rezidentne dobre dupine. Naš brod za promatranje dupina pridržava se najstrožih pravila koja su razvili djelatnici Instituta Plavi svijet. Ova obavezna pravila ponašanja uključuju 30 godina našeg iskustva u istraživanju dupina te dubinskom poznavanju lokalnih dupina s domaćim i međunarodnim pravilima za njihov održiv nadzor.

Naši izleti promatranja dupina usmjereni su na pružanje obrazovnog iskustva o dupinima i morskom okolišu u kojem žive. Prije samog izleta, tijekom kratkog uvodnog predavanja u edukacijskom centru, upoznat ćemo vas s osnovnim informacijama o našim dupinima, lošinjskom akvatoriju i o sigurnosti na brodu. Također, tijekom samog izleta na brodu se s vama nalaze stručni skiper i vodič/edukator, koji će odgovoriti na vaša pitanja. Naši skiperi prolaze nekoliko mjeseci treninga na terenu s istraživačima o tome kako se ponašati u prisustvu dupina, kako prepoznati sastav grupe i odgovor dupina na prisutnost broda i sl.. Kako bi kvalitetnije pratili aktivnosti broda za promatranje dupina, Institut Plavi svijet zahtijeva da skiper registrira i vodi evidenciju o trasi kretanja broda, mjestima susreta s dupinima i informacije o njihovom ponašanju. Na taj način naš brod za promatranje dupina također može pružiti dodatne informacije važne za znanstveno istraživanje rezidentnih dupina. Nakon izleta očekuje vas i besplatan posjet Lošinjskom edukacijskom centru o moru, tijekom kojeg možete pogledati dokumentarni film o dupinima i/ili kupovinom zanimljivih suvenira podržati rad našeg centra i očuvanje lošinjskih dupina.

Ako želite saznati više ili rezervirati svoje mjesto na brodu, molimo vas da nas posjetite na www.dolphin-watching.com