Obrazovne aktivnosti Instituta Plavi svijet započele su 1987. godine, a razvijene su u suradnji s lokalnom neprofitnom organizacijom „Zeleno u plavom“. Predsjednica ove udruge, gđa. Nena Nosalj-Peršić je u kolovozu 1993. godine organizirala prvi Dan dupina u Velom Lošinju. To je bio početak duge i kontinuirane tradicije održavanja Dana dupina u Velom Lošinju.

Osnivanjem Instituta Plavi svijet 1999. godine, nastavio se razvoj tri programa u sklopu Jadranskog projekta dupin – istraživanje, edukacija i zaštita. U razdoblju od 2000. do 2003. godine, članovi Instituta Plavi svijet proširili su postojeći edukacijski program kako bi održavali mnogobrojna predavanja i učestalo posjećivali škole, vrtiće, dječje kampove i hotele. Osim toga, tradicionalni Dan dupina, koji se održava prvu subotu u kolovozu, širenjem programa koji uključuje predavanja, radionice, igre, projekcije, izložbe, sportska natjecanja i koncerte s vremenom je postajao sve veća i različitija manifestacija.

Rundek Cargo Trio održava koncert na Dan dupina

Glavni događaj 11.-og Dana dupina, održanog 02. kolovoza 2003. godine, bio je otvaranje Lošinjskog edukacijskog centra o moru kao prve institucije takve namjene uz hrvatsku obalu Jadrana. Edukacijske aktivnosti Instituta Plavi svijet od tada se redovito održavaju u centru koji je otvoren cijelu godinu. Glavni projekt „Edukacijski programi za škole“ započeo je 2004. godine, a danas je certificiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Tijekom cijelog ovog perioda, Ministarstvo znanosti i obrazovanja podupiralo je naše edukacijske projekte namijenjene učenicima hrvatskih škola kako bi mnogobrojna predavanja i radionice mogle biti održane bez naknade za veliki broj djece.

Institut Plavi svijet je 19. srpnja 2013. otvorio Oporavilište za morske kornjače u Malom Lošinju, a inauguraciji je prisustvovao tadašnji predsjednik Republike Hrvatske, dr. Ivo Josipović. Oporavilište je izgrađeno u sklopu projekta „Mreža za očuvanje kitova i morskih kornjača u Jadranskom moru (NETCET)“ koji je sufinanciran sredstvima Europske Unije u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) programa Jadranska prekogranična suradnja. Centar je dio mreže oporavilišta za morske kornjače u Jadranskom moru.

Broj ljudi koji posjećuju naše centre povećava se iz godine u godinu što nam je najbolja potvrda da aktivnostima ispunjavamo potrebe javnosti, a ujedno nam je i najbolji izvor podrške i priznanja za naš rad. Osobito smo zadovoljni što se grupe korisnika svake godine vraćaju kako bi sudjelovali u našem programu. To nam je najbolja motivacija za nastavak rada na širenju postojećih i razvoju novih aktivnosti.