PREGLED

Ovo je pravni dokument („Ugovor“) koji navodi Vaša prava i obveze, kao i prava i obaveze Plavog svijeta Instituta za istraživanje i zaštitu mora (IPS, „mi“ ili „nas“) u odnosu na ove internet stranice („web stranice“ ili www.plavi-svijet.org ) i materijala svih vrsta kojima pristupate na i preko stranica („sadržaj“). Postoji zasebni dokument koji dodatno opisuje naša pravila o privatnosti i regulira upotrebu Vaših osobnih podataka u korištenju web stranica.

ODREDBE I UVJETI KORIŠTENJA

Odredbe i uvjeti korištenja stranica www.plavi-svijet.org . Ovi podaci služe za Vašu i našu zaštitu.

Vaša upotreba ovih web stranica i Vaše prihvaćanje ovdje navedenih uvjeta i obavijesti bez izmjena, smatraju se Vašim pristankom na sve uvjete i odredbe. Ukoliko se ne slažete s ovim uvjetima i odredbama onda niste ovlašteni koristiti ove web stranice. Svaki put kada pristupite bilo kojem dijelu web stranica ili upotrijebite bilo koji sadržaj potvrđujete svoj pristanak na uvjete ovog Ugovora. Slijedeće klauzule pokrivaju brojne situacije koje IPS smatra relevantnim za usluge koje se pružaju na www.plavi-svijet.org .

Korisnici su suglasni da je u slučaju dvosmislenosti hrvatska verzija ovog pravnog dokumenta izvorna verzija iz koje se preuzimaju sva daljnja tumačenja.

Donacije

Primljene donacije regulirane su Zakonom o obveznim odnosima (NN 35/05, 41/08, 125/11, 78/15). Prema Zakonu, donacije se smatraju „darom“. Stoga IPS na smije pružiti nikakav oblik dobra ili usluge zauzvrat. Donacije se mogu dati kao financijski doprinos, dobro ili usluga. Prema odredbama Zakona o porezu na dobit (NN 177/04, 90/05, 57/06,146/08, 80/10, 22/12, 148/13, 143/14, 50/16), donacija predstavlja trošak (vrijednost) donatora i iznos donacije može se koristiti za odbitak poreza na dobit. Hrvatski porezni zakon dopušta donacije koje ne mogu biti veće od 2% prihoda koje je prijavio donator u prethodnoj fiskalnoj godini. Iznos može biti veći ako nadležno ministarstvo izda odobrenje/odluku/ uputu. Informirajte se o zakonskim iznosima i drugim pravilima o donacijama u Vašoj zemlji. Da bismo mogli izdati potvrdu o uplaćivanju donacije, trebamo Vašu poreznu iskaznicu ili Vašu osobnu iskaznicu (ovisno o tome što se koristi u Vašoj državi). Za velike iznose, predlažemo da nas kontaktirate i napravite Ugovor o donaciji. Donacije se ne vraćaju. Ako trebate više informacija molimo da nas kontaktirate na info@plavi-svijet.org, nazovite +385 51 604666 ili na fax +385 51 604668

Donacijski program „Usvojite dupina“

IPS je neprofitna organizacija. Velik dio svojih aktivnosti financira putem donacija. Svi koji nas žele podržati mogu dati dobrovoljne priloge u bilo kojem iznosu ili mogu sudjelovati u programu donacije tako što će donijeti odluku o simboličnom usvajanju dupina.

Usvajanje dupina je dobrovoljni program donacije koji omogućuje fizičkim ili pravnim osobama da podrže rad IPS-a. Usvajanje je simbolično i ne predstavlja nikakav oblik vlasništva niti daje mogućnost podnošenja bilo kakvog zahtjeva nad bilo kojim dupinom ili bilo kojom drugom životinjom ili njenim dijelom. Svaki usvajatelj dupina razumije da je donacija dobrovoljni čin. U slučaju davanja donacije putem usvajanja dupina, dobiti ćete odabrani usvajateljski paket s ciljem podizanja svijesti šire javnosti. Pojedinosti o donacijama potražite u odjeljku Donacija.

Usvajanjem dupina, svaki donator (osoba koja izvršava uplatu) suglasan je sa sljedećim:

1. Donator ima najmanje 18 godina ili ima odobrenje osobe koja je starija od 18 godina.

2. Donator odlučuje o načinu izvršavanja uplate donacije.

3. IPS će koristiti primljeni iznos donacije za svoj rad na očuvanju mora i podizanju svijesti javnosti.

4. IPS će dostaviti donatoru usvajateljski paket za podizanje javne svijesti koji se sastoji od stavki navedenih uz odabrani paket. Donator će platiti poštarinu za isporuku paketa za usvajanje. Trošak poštarine ne smatra se dijelom donacije.

5. Ako paket za usvajanje nije isporučen, ako je oštećen ili nije onaj koji je odabran, zamijeniti ćemo paket za usvajanje. Pošaljite nam e-mail na info@plavi-svijet.org, nazovite +385 51 604666 ili fax +385 51 604668 za pomoć pri obradi Vašeg zahtjeva. Ako je do problema došlo zbog pogreške IPS-a, IPS će platiti dodatnu poštarinu.

6. Donatori neće naplatiti, osporiti ili poništiti bilo kakve uplate, niti će od IPS-a tražiti bilo kakvu uslugu ili dobro u zamjenu za donaciju.

7. Donator dobrovoljno donira iznos na račun IPS-a. Iznos vidljiv na bankovnom izvještaju IPS-a smatra se iznosom donacije i bit će naveden na potvrdi o donaciji. Cijeli iznos donacije u bilo kojoj deviznoj valuti bit će prenesen u hrvatsku kunu na temelju tečaja primijenjenog od relevantne banke/usluge na dan prijenosa. U slučaju da je potrebna potvrda o uplaćivanju donacije, iznos će biti prikazan u hrvatskoj kuni, a srednji tečaj poslovne banke IPS-a koristiti će se za prikaz iznosa u bilo kojoj drugoj valuti. Stoga se mogu pojaviti neke razlike u navedenim iznosima.

8. Usvajanje dupina traje 365 dana, stoga može pokriti dijelove unutar dvije kalendarske godine. Potvrda o donaciji može se koristiti samo za odbitak poreza u kalendarskoj godini u kojoj je donacija izvršena.

9. Svaki donator postati će podupirući član IPS-a i dobiti će člansku iskaznicu s besplatnim pristupom Lošinjskom edukacijskom centru o moru u Velom Lošinju. Ako se ne obnovi, članstvo će prestati u roku od jedne godine (365 dana).

10. Obrada plaćanja obavlja se pomoću sustava za plaćanje putem interneta. IPS ne preuzima niti obrađuje nikakvu debitnu/kreditnu karticu i/ili podatke o PayPal računu. IPS neće biti odgovoran za bilo kakve bankovne (ili slične) troškove nastale tijekom postupka plaćana ili zbog neuspjeha usluge ili u slučaju da niste osigurali adekvatno održavanje Vašeg računa. Standardne naknade mogu se primjenjivati po cijenama koje vrijede u trenutku transakcije.

11. IPS namjerava poslati paket za prihvaćanje dupina u roku od pet (5) radnih dana od primitka uplate od ponedjeljka do petka, od 8 do 15 sati (srednjeeuropsko vrijeme). Međutim, u iznimnim slučajevima, dopustite mogućnost do 28 dana za isporuku. Poštarina je besplatna za slanje paketa u zemlje unutar Jadranske regije – Hrvatsku, Sloveniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Italiju i Albaniju, a za sve ostale europske i prekomorske zemlje poštarina iznosi dodatnih 15 €.

12. Vaši osobni podaci potrebni za usvajanje dupina ostat će tajni i neće biti dostupni bilo kojoj trećoj strani osim u slučaju pravnog naloga za razotkrivanje.

13. Ovi uvjeti mogu biti izmjenjeni i ispravljeni u bilo kojem trenutku od strane IPS-a. Sve izmjene stupaju na snagu u vrijeme objavljivanja.

14. Uplaćivanjem donacije, donator se obvezuje na sve gore navedeno.

15. Svi sporovi će biti riješeni prijateljski. U slučaju nemogućnosti pronalaska pozitivnog ishoda, nadležni su sudovi Republike Hrvatske.

Ako se ne slažete s gore navedenim uvjetima, nemojte donirati ili usvojiti dupina.

OBRADA ZAHTJEVA

Svaki e-mail, rezervacija, plaćanje ili on-line obrazac koji je poslan IPS-u smatra se zahtjevom. IPS ima za cilj obraditi sve zahtjeve u roku od pet (5) radnih dana od primitka od ponedjeljka do petka od 8 do 15 sati (srednjeeuropsko vrijeme). Međutim, u iznimnim slučajevima, molimo Vas dopustite do 14 dana za obavijest putem e-maila.

Potvrđujete da su svi podaci koje ste naveli u obrascu točni – IPS ne može biti odgovoran za pogreške u podacima koje pružate. Ako je Vaš on-line zahtjev prihvaćen, poslat ćemo vam e-mail s potvrdom i pojedinostima o tome kako i kada ga možete otkazati. Napominjemo: Vaša je odgovornost osigurati točnost Vašeg zahtjeva za ono što ste namjeravali. Ako primite više od jedne potvrde e-mailom, IPS Vas potiče da provjerite jeste li poslali više zahtjeva nego onoliko koliko ste namjeravali. IPS neće pretpostaviti da su ponavljani zahtjevi pogreška, nego će provesti kroz postupak sve zaprimljene zahtjeve, osim ako ne dobijemo drugačiju obavijest u roku od dva (2) dana od primitka zahtjeva ili do trenutka početka ugovora.

OTKAZIVANJE

Zahtjev možete otkazati slanjem obavijesti o otkazivanju (jedan za svaki zahtjev) unutar jednog (1) radnog dana od primitka potvrde od ponedjeljka do petka od 8 do 15 sati (srednjeeuropsko vrijeme) ili prema uputama u potvrdi o određenom zahtjevu. Obavijest o otkazivanju biti će prihvaćena ako: (a) pošaljete obavijest na poslovan e-mail koji Vam je poznat (u tom slučaju mora se uzeti u obzir da je adresa bila poznata na dan slanja zahtjeva). Molimo Vas pošaljite e-mail na info@plavi-svijet.org; ili (b) pošaljete obavijest putem poslovnog faksa koji Vam je poznat (u tom slučaju mora se uzeti u obzir da je faks bio poznat na dan slanja zahtjeva). Molimo Vas šaljite faksom na +385 51 604668. Ako ste izvršili plaćanje prilikom pokušaja otkazivanja, bit će primjenjena naša pravila povrata (kako je opisano za svaki zahtjev).

PRAVILA KORIŠTENJA DRUŠTVENIH MREŽA

IPS pozdravlja i potiče otvorenu raspravu putem društvenih mreža na našim profilima – uključujući, ali ne ograničavajući se na naše Facebook, Twitter, Instagram, Linkedln i Youtube ili Vimeo kanale.

Svjesni smo da neke teme (lov na dupine, ubijanje kitova, zatočeništvo, itd.) izazivaju vrlo strastvene osjećaje i neka ekstremna stajališta. Međutim, molimo Vas da se suzdržite od korištenja ekstremnih riječi, seksističkih ili rasističkih komentara ili prijetnji nasilne prirode. U slučaju neprimjerenog sadržaja već nakon prvog puta slijedi zabrana pristupa i svi komentari bit će izbrisani.

Imajte na umu, kada objavite nešto na mreži, svi su u mogućnosti to vidjeti. Naše profile na društvenim mrežama također posjećuju maloljetnici, stoga budite pažljivi sa svojim komentarima.

Nastojimo maksimalno pratiti rasprave putem naših profila na društvenim mrežama kako bismo osigurali da razgovori ostanu unutar teme i da su uljudni. Međutim, naša je sposobnost nadzora svih komentara ograničena i mogu se pojaviti slučajevi kada nam promaknu pojedini komentari i unaprijed se ispričavamo ako se to dogodi.

Ako imate bilo kakvih pitanja vezanih za IPS i željeli biste podnijeti žalbu ili prijedlog, kontaktirajte nas putem obrasca na kraju ovog dokumenta.

PRAVILA O PRIVATNOSTI

Vaša je privatnost vrlo važna za nas. Ovom objavom želimo objasniti na koji način koristimo i prikupljamo on-line informacije kako bi zaštitili Vašu privatnost.

Sve informacije prikupljene od strane IPS-a putem ove internetske stranice ili aplikacija za mobilne uređaje održavaju se sukladno o Zakonu o zaštiti podataka (NN 103/03, 118/06, 41/08, 130/11, 106/12), Direktiva EU o privatnosti i ekektroničkim komunikacijama (2003).

INFORMACIJE KOJE PRIKUPLJAMO

Ova se obavijest odnosi na sve informacije prikupljene ili podnesene na web stranicama IPS-a. Na nekim stranicama možete dati podršku našem radu (npr. novčanim donacijama ili simboličkim usvajanjem životinja), poslati zahtjev za volontiranjem ili studentskom praksom ili se prijaviti na naš newsletter. Možemo uvesti nove opcije ili ukinuti postojeće opcije, no pristupom nekoj od navedenih mogućnosti od Vas će se zatražiti da pošaljete osobne podatke na ovim stranicama, kao što su:

 • Ime
 • Adresa
 • Broj(evi) telefona
 • E-mail adresa
 • Datum rođenja
 • Zaposlenje
 • Akademska pripadnost

 

KAKO KORISTIMO INFORMACIJE

Koristit ćemo informacije koje dajete kako bismo ostvarili Vašu namjeru i mogli bi ih koristiti kako bi Vas kontaktirali za potvrdu iste te kako bi Vam pružili najnovije informacije ili poruke o našem radu. E-mail adrese Vaših upita koristit ćemo samo radi odgovora na Vaš upit. Takve se adrese ne upotrebljavaju za bilo koju drugu svrhu i nećemo dijeliti Vaše podatke s trećom stranom.

Možete se prijaviti na naše web stranice ako želite primati naš e-newsletter, kao i periodična ažuriranja o našem radu. Informacije koje podnesete na našim web stranicama neće se koristiti za tu svrhu osim ako se ne slažete s našim pravilima o privatnosti.

Ne prikupljamo, prenosimo niti pohranjujemo nikakve podatke o Vašem računu kreditne/debitne kartice/PayPal računa, sva plaćanja obrađuju sustavi za plaćanje putem interneta (informacije koje pružaju vlasnici prilikom plaćanja).

Trenutačno ne dijelimo nikakve informacije s vanjskim oglašivačima. U slučaju da hoćemo, podijeliti ćemo samo ne identificirajuće i združene podatke koji bi mogli omogućiti bolji dizajn naše web stranice. Na primjer, oglašivaču možemo reći da je Y broj muškaraca i X broj žena popunio naš obrazac za registraciju, ali ne bismo otkrili ništa što bi se moglo upotrijebiti za osobno prepoznavanje tih osoba.

Konačno, nikada ne upotrebljavamo ili dijelimo osobne podatke koji su nam dostupni na mreži na način koji nije povezan s gore opisanim, a ne pružaju Vam mogućnost isključivanja ili neki drugi način zabrane takvih nepovezanih upotreba.

OBAVEZE IPS-a O SIGURNOSTI PODATAKA

Da bismo spriječili neovlašteni pristup, održavali privatnost i točnost podataka, te osigurali pravilnu upotrebu informacija, uspostavili smo odgovarajuće fizičke, elektroničke i upravljačke postupke kako  bismo na najbolji mogući način zaštitili i osigurali informacije koje prikupljamo na mreži.

KAKO MOŽETE PRISTUPITI ILI ISPRAVITI VAŠE PODATKE

Svim Vašim osobnim podacima koje prikupljamo on-line i pohranjujemo možete pristupiti slanjem zahtjeva na dolje navedenu e-mail adresu ili ispuniti obrazac za povratne informacije na kraju ove stranice. Ovaj postupak koristimo kako bismo zaštitili Vaše podatke. Možete ispraviti Vaše osobne podatke slanjem zahtjeva u pisanom obliku na dolje navedenu adresu. Kako bismo zaštitili Vašu privatnost i sigurnost, također ćemo poduzeti razumne korake za potvrdu Vašeg identiteta prije nego što Vam odobrimo pristup ili izvršimo ispravke.

Ako se želite odjaviti od primanja e-pošte, molimo kontaktirajte IPS na info@plavi-svijet.org

 

PRAVILA PRIVATNOSTI DONATORA

Plavi svijet Institut za istraživanje i zaštitu mora predan je u poštivanju privatnosti svojih donatora, bez obzira na to je li donacija izvršena on-line, putem pošte ili bilo kojom drugom metodom. Kada dajete financijsku ili neku drugu materijalnu donaciju, navedete svoje ime, podatke za kontakt i – u slučaju financijskog doprinosa – druge detalje potrebne za dovršenje transakcije. Zakonski smo dužni voditi evidenciju o Vašem imenu, kontaktnim podacima i informacijama o iznosima donacija. Vaše podatke štitimo na različite načine, kao što je opisano gore i dolje.

Nastojimo koristiti standardne zaštitne mjere da bismo zaštitili vaše podatke. Mnogi donatori koriste kreditne kartice za donacije. Na Vašem računu kreditne/debitne kartice/PayPal računa ne pohranjujemo nikakve podatke jer sve uplate obrađuju sigurnosni sustavi za plaćanja putem interneta (informacije koje pružaju posjednici prilikom plaćanja).

Nećemo prodavati, dijeliti ili trgovati osobnim podacima naših donatora s bilo kojom trećom pravnom ili fizičkom osobom. Nećemo slati e-mail našim donatorima u ime drugih organizacija, osim ako nam donator nije dao posebnu dozvolu za to, a slanje se odnosi na naš vlastiti rad (primjerice zajednički projekt).

Da biste vidjeli potpunu predanost Vašoj privatnosti, pregledajte naša opća pravila privatnosti [link iznad]

KORIŠTENJE KOLAČIĆA (COOKIES) NA NAŠIM WEB STRANICAMA

Pogledajte našu stranicu Korištenje kolačića (cookies) za pojedinosti o korištenju kolačića na našim web stranicama.

KORIŠTENJE KOLAČIĆA (COOKIES)

Kao i kod mnogih drugih web stranica, IPS koristi kolačiće (cookies) kako bi Vam omogućio osobniju web uslugu i kako biste razumjeli upotrebu naših web stranica, kako bi time poboljšali njihov sadržaj i Vaše korisničko iskustvo. Kolačić je tekstualna informacija koju naše web stranice pohrane na Vaše računalo preko web pretraživača, kako bi naše web stranice zapamtile tko ste Vi. Kolačići se ne mogu koristiti za identifikaciju.

Na našim web stranicama koristimo dvije glavne vrste kolačića, privremene i trajne. Kolačići mogu isteći nakon korištenja preglednika (od otvaranja do zatvaranja preglednika) ili mogu biti pohranjeni na duže vrijeme.

Privremeni kolačići ili kolačići sesije

Ovi kolačići tijekom korisnikovog korištenja preglednika omogućuju našim web stranicama povezivanje aktivnosti korisnika. Mogu se koristiti u različite svrhe. Primjerice, zapamtiti što je korisnik pretraživao ili što je stavio u košaricu za usvajanje dok je pretraživao web stranice. Ovi kolačići isteknu nakon završetka rada preglednika i nisu pohranjeni na duži rok.

Trajni ili pohranjeni kolačići

Ovi se kolačići pohranjuju na korisničkom uređaju nakon završetka rada internet preglednika, pohranjuju se postavke ili aktivnosti korisnika na cijeloj stranici (ili u nekim slučajevima pohranjuju podatke sa različitih web stranica). Trajni kolačići mogu se koristiti za različite svrhe, uključujući pamćenje korisničkih preferencija i izbora prilikom korištenja naših web stranica.

Kolačići nam pomažu da:

 • Sastavimo statističke podatke o tome kako se koriste naše web stranice
 • Pomažu u snalaženju kroz web stranice
 • Osiguravaju ispravan rad web stranice
 • Personaliziraju i poboljšavaju uslugu koju nudimo posjetiteljima

 

Kolačići prve i treće strane

Bilo da se kolačići „prve“ ili „treće strane“ odnose se na web stranicu ili domenu koja postavlja kolačiće. Kolačići „prve strane“ jednostavno su kolačići postavljeni od web stranice koju je posjetio korisnik – web stranica prikazana u prozoru URL-a. Kolačići „treće strane“ su kolačići koji su postavljeni na domeni koja nije drugačija od one koju je posjetio korisnik. Iako na web stranicama IPS-a nema oglašavanja, naći ćete linkove na druge web stranice radi obrade plaćanja, unosa događaja ili pronalaženja dodatnih informacija. Svaka od tih web stranica ima vlastitu politiku i odgovrona je za obavještavanje o pravilima o korištenju kolačića.

Specifični kolačići koje možete pronaći na našim web stranicama

Unosom našeg URL-a web stranice na: cookie-checker.com možete saznati ažurirane informacije o tome koji se kolačići upotrebljavaju na našim web stranicama. Primjerice datumi isteka i sl.

Kako isključiti kolačiće

Ako ne želite primati kolačiće, možete promijeniti postavke svog web preglednika kako bi Vas obavijestio kada se kolačići šalju ili možete u cijelosti odbiti kolačiće. Također možete izbrisati već postavljene kolačiće.

Ako želite ograničiti ili blokirati kolačiće web preglednika koji su postavljeni na Vašem uređaju, to možete učiniti putem postavki preglednika. Funkcija pomoći unutar vašeg preglednika trebala bi Vam objasniti kako to učiniti. Ako onemogućite sve kolačiće, izgubit ćete neke značajke i funkcije na našim web stranicama.

Za više informacija o kolačićima posjetite:http://www.aboutcookies.org/.

Obrazac za opći upit i povratne informacije

Cijenimo vaš interes za IPS. Za opće upite molimo koristite obrazac za kontakt u nastavku. Možete se vratiti na stranicu Kontaktirajte nas.

KAKO NAS KONTAKTIRATI

Ako imate druga pitanja ili nedoumice o pravilima privatnosti, nazovite nas na +385 51 604666, pošaljite faks na +385 51 604668 ili pošaljite e-mail na info@plavi-svijet.org. Možete poslati pisane zahtjeve Plavom svijtu Institutu za istraživanje i zaštitu mora, Lošinjskom edukacijskom centru o moru, Kaštel 24, 51551 Veli Lošinj, Hrvatska.

Izjava o pristupačnosti

Web stranice Plavog svijeta Instituta za istraživanje i zaštitu mora temelje se na standardima World Wide Web Consortium (W3C) koji koriste Extensible Hypertext Mark-up Language (XHTML) i Cascading Style Sheets (CSS).

Ulažemo veliki trud i nastojimo uskladiti standarde pristupačnosti u skladu s najboljom priznatom praksom.

Nastojimo da naše web stranice slijede W3C Web Content Accessebility Guidelines 2.0 i standarde koje postavlja Europska komisija. Na naše web stranice možete pristupiti s različitih uređaja, uključujući i mobilne, ali imajte na umu da funkcionalnost na takvim uređajima može biti ograničena.

Molimo Vas prijavite bilo kakvu povratnu informaciju o ovom pitanju na info@plavi-svijet.org.