U dogovoru s vama u mogućnosti smo organizirati specijalizirane jednodnevne ili višednevne programe za djecu ili odrasle, prilagođene vašim potrebama. Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje u ovakvom programu molimo vas da nam se što prije javite kako bismo na vrijeme, u suradnji s vama, stigli pripremiti sve potrebne sadržaje prilagođene upravo vašoj grupi.

Posebne potrebe:

U suradnji sa školom Vinko Bek za slijepe i slabovidne osobe, pripremili smo predavanje „Jadranski projekt dupin“ za djecu s posebnim potrebama.

Grupa za biologiju mora Plavi svijet Junior:

Utemeljena 2006. godine, okuplja oko 15 tinejdžera s otoka Lošinja s interesom za biologiju i ekologiju mora. Sudjelovanjem u aktivnostima grupe učenici se uvode u metode znanstvenog istraživanja te ih se potiče da rade na malim primijenjenim projektima. Grupa se pod stručnim vodstvom edukatora Instituta Plavi svijet sastaje jednom tjedno u Lošinjskom edukacijskom centru o moru ili na obali kako bi poslušali predavanja i sudjelovali u radionicama na temu biologije i ekologije. Jednom godišnje članovi grupe sudjeluju u lokalnoj akciji čišćenja plaže u sklopu međunarodnog događaja „Clean up the Med“. Svake godine za ovu grupu organiziramo izlet u muzeje, akvarije ili druge institucije povezane s prirodoslovnom tematikom u regiji. Dodatna zadaća grupe je pružiti stručne savjete te omogućiti korištenje opreme i literature učenicima koji su zainteresirani za provođenje školskih projekata, seminara ili radova u različitim područjima vezanim uz biologiju mora. Neki od prijašnjih članova grupe opredijelili su se za studij biologije te biologije mora na što smo izuzetno ponosni i nadamo se da će se u budućnosti vratiti na otok i surađivati s Institutom Plavi svijet. Grupa Plavi svijet Junior članica je projekta UNESCO-SEMEP u Hrvatskoj od 2007. godine. SEMEP (Projekt zaštite okoliša za škole iz jugoistočnog Sredozemlja) je interdisciplinarni projekt edukacije o okolišu koji uključuje učenike viših razreda osnovne te srednjih škola. Projekt promiče obrazovanje o okolišu kroz znanost i interkulturalni dijalog koji dopire izvan škole u zajednicu. On pruža priliku razmatranja okolišnih pitanja koja su od zajedničkog interesa za sve zemlje povezujući obrazovanje usmjereno na prirodno i društveno okruženje s kulturnim vrijednostima. Takve su vrijednosti od posebne važnosti u ovom dijelu svijeta gdje je razvoj iznimno bogate civilizacije uključivao kontinuiranu razmjenu društvene, filozofske i kulturne baštine. SEMEP promovira holistički pristup obrazovanju u okviru postojećih školskih programa. Temelji se na identifikaciji problema, rješavanju problema, određivanju parametara odlučivanja, stvarnog doživljaja, odlučivanja i vještina u širokom rasponu komunikacijskih tehnika. SEMEP je formuliran kako bi potaknuo suradnju na državnim i nevladinim razinama. Članovi grupe svoje projekte prikazuju svake godine u ljetnoj školi SEMEP-a na otoku Visu.

Mali Plavi svijet:

Grupa osnovana 2008. godine kao izvanškolska edukacijska aktivnost za djecu s otoka Lošinja. Program rada grupe „Mali Plavi svijet“ sastoji se od obrazovnih aktivnosti vezanih uz biologiju mora, brigu o okolišu, recikliranje, razvoj zdravih prehrambenih navika i općenito održivi razvoj u obliku predavanja, radionica, igara i terenskih izleta. Grupa broji 20ak članova u dobi od 6 do 10 godina i sastaje se jednom tjedno između listopada i svibnja. Većina aktivnosti odvija se u Lošinjskom edukacijskom centru o moru. Neke radionice i igre odvijaju se na obližnjoj plaži. Sve teme u skladu su sa službenim nastavnim planom i programom za osnovne škole u Republici Hrvatskoj. Grupa Mali Plavi svijet uspješno nadopunjuje potrebe djece za kvalitetnim odgojno-zabavnim aktivnostima na otoku Lošinju i doprinosi podizanju ekološke svijesti mladih otočana.

Edukacija turističkih djelatnika:

U cilju promicanja održivog turizma i povećanja znanja lokalnih turističkih djelatnika o morskom okolišu, Institut Plavi svijet u suradnji s lokalnom turističkom zajednicom i turističkim agencijama pripremio je nekoliko radionica za turističke radnike pod nazivom „Edukacijski programi o moru“.

Sveučilišno i postdiplomsko obrazovanje:

Od 2005. do 2012. godine Institut Plavi svijet sudjelovao je zajedno s Hrvatskim biološkim društvom, Europskim odjelom Društva za konzervacijsku biologiju (Society for Conservation Biology), Zavodom za biologiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Centrom za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković u organizaciji desetodnevne „Međunarodne škole konzervacijske biologije“ – za postdiplomske studente iz Europe. Ovo je bila prva ljetna škola takve vrste u regiji akreditirana od strane Sveučilišta u Zagrebu s priznatim ECTS bodovima za studente pod koordinacijom prof. Seline Hepell i prof. Scotta Heppell sa Oregon State University (OSU). Tijekom ovog osmogodišnjeg razdoblja, nekoliko stotina mladih istraživača pohađalo je radionicu, a mnogi su sada uspješni istraživači koji rade u regiji.

U 2018. godini „Međunarodna škola konzervacijske biologije“ postat će „Međunarodna škola za zaštitu mora“. S novim partnerima – Sveučilištem Primorska u Sloveniji i Oregon State University Heppell Lab, Institut Plavi svijet je pripremio novi nastavni plan za ovaj uzbudljiv novi program. Studenti preddiplomskog i postdiplomskog studija redovito sudjeluju u studentskoj praksi i stažiranju u Institutu Plavi svijet. Studentska praksa obično traje tri do šest mjeseci i zahtijeva od studenata da se integriraju u redovne aktivnosti Instituta Plavi svijet i pomažu u istraživanju, edukaciji i radu s volonterima. Studenti su smješteni u subvencioniranom smještaju u organizaciji Instituta Plavi svijet na Lošinju. Više pojedinosti nađite na stranici studentska praksa.

Istraživački projekti osmišljeni za studente diplomskih i postdiplomskih studija sastavni su dio Jadranskog projekta dupin. Tijekom godina imali smo 41 studenta iz devet zemalja (Hrvatska, Italija, Njemačka, Velika Britanija, SAD, Slovenija, Mađarska, Španjolska i Irska). To uključuje šest doktorskih radova, 26 diplomskih radova i 9 završnih radova. Ako ste zainteresirani za neki od spomenutih radova ili želite izraditi završni rad u suradnji s nama molimo da nas kontaktirate na info@plavi-sviijet.org. Također možete razmotriti prijavu za studentsku praksu. Za sudjelovanje u programu studentske prakse za studente Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilište dodjeljuje ECTS bodove.

Nekoliko naših zaposlenika predaje na različitim sveučilištima u regiji. Institut Plavi svijet ima bliske odnose sa Sveučilištem u Zagrebu, Institutom za oceanografiju i ribarstvo u Splitu te sa Sveučilištem Primorska u Sloveniji. Institut Plavi svijet otvoren je za suradnju i s ostalim znanstveno-obrazovnim institucijama iz regije i šire.