Institut Plavi svijet osnovan je s namjerom da se provode znanstvena istraživanja, promiče ekološka svijest i unaprijede projekti očuvanja i zaštite prirode na području cresko-lošinjskog arhipelaga, Hrvatske i čitavog Jadrana. Izravni cilj osnivanja Instituta bio je preuzimanje i nastavak znastveno-istraživačkih i obrazovnih aktivnosti u sklopu Jadranskog projekta dupin kojeg je još 1987. godine pokrenula talijanska nevladina organizacija Tethys Research Institute. Kada je 1998. godine Tethys izrazio namjeru da obustavi projekt, istraživači su s nekolicinom lokalnih stanovnika odlučili nastaviti s projektnim aktivnostima svjesni značaja i vrijednosti koju istraživana rezidentna populacija dupina može donijeti budućem razvoju otoka.

Tim Instituta Plavi svijet (2003)

Tako je 1999. godine skupina od deset osnivača, pretežno lokalnih stanovnika, suradnika i prijatelja Jadranskog projekta dupin utemeljila Institut Plavi svijet, registriran kao nevladina udruga 28. ožujka 2000. Međutim, proces razvoja iz inicijalnog “projekta” do punopravne i priznate organizacije nije bio bezbolan. Nakon razilaženja s institutom Tethys, ostavljeni samo sa znanjem i podacima morali smo se izboriti da osiguramo osnovna sredstva i opremu za nastavak projektnih aktivnosti. Budući da “sreća prati hrabre”, uspjeli smo prenijeti našu strast jednoj od najvećih banaka u Hrvatskoj, Zagrebačkoj banci. Sasvim sigurno, naša strast i entuzijazam bili su ključ početka uspješne suradnje, budući da je to bilo jedino što smo tada mogli predstaviti. Bez ikakvih prijašnjih dostignuća, kao zalog imali smo samo osobni i profesionalni integritet ljudi koji su se odlučili posvetiti uspjehu organizacije. Banka je odlučila da naše ideje i ciljeve vrijedi podržati. Donacija Zagrebačke banke osigurala je novoosnovanom Institutu Plavi svijet sredstva za kupovinu novog istraživačkog broda i potrebne opreme. Tada je to bila najveća donacija koju je banka ikada dala. Ponosno i s osmijehom na licu nastavili smo s predanim radom. Osim korporativnog sektora, dobili smo i vitalnu potporu Grada Maloga Lošinja koji i dalje kontinuirano podržava naš rad. Uvijek smo s veseljem prihvaćali sve izazove! Angažirali smo se oko predavanja, kampanja, suradnje s medijima – od televizijskih intervjua do radijskih emisija, od Hrvatske do Japana i SAD-a. Zabavljali smo i Bradley Coopera, samo što tada nažalost nismo znali da će postati planetarna zvijezda da napravimo više fotografija, kao i “poznate” lokalne ličnosti. Naš sljedeći veliki uspjeh bio je otvaranje Lošinjskog edukacijskog centra o moru i stalno zapošljavanje prve osobe – naše Andree, koja je još s nama i svojim neodoljivim osmijehom pozdravlja sve posjetitelje.

Andrea sa svojim neodoljivim osmjehom

U godinama nakon toga uslijedilo je proglašenje prvog rezervata za dupine na čitavom Sredozemlju i otvaranje naše druge istraživačke baze na otoku Visu, zahvaljujući velikoj potpori tvrtke Porsche Hrvatska koja nam je donirala novi istraživački brod, opremu i dva nova VW vozila. Tako je krenuo streloviti uspon naše organizacije! Slijedilo je otvaranje treće istraživačke baze na otoku Murteru, istraživačke aktivnosti na čitavom Jadranu, međunarodna priznanja i preko 10 projekata financiranih sredstvima iz EU fondova. Ponosni smo na svoj uspjeh i sigurni smo da su i naši podupiratelji. Njih preko sto koji su tijekom proteklih godina volontirali i sudjelovali u istraživanju. Tisuće onih koji su izravno potpomogli naš rad putem programa “Usvajanja dupina”. Deseci tisuća sudionika u našim obrazovnim aktivnostima. Preko 30.000 naših pratitelja na Facebook-u. Naša priča je priča o prijateljstvu, posvećenosti, ustrajnosti i nadasve motiviranosti te podršci mnogih od vas. Vjerujemo kako će nam otvorenost prema prihvaćanju novih znanja i raznovrsnih ideja pomoći da i dalje rastemo i unaprijeđujemo svoj rad.