Od 2004. godine u Lošinjskom edukacijskom centru o moru počeo se razvijati „Edukacijski program za školske grupe“ kojemu je Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske temeljem stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje dodijelilo i službenu preporuku. Također, Ministarstvo znanosti i obrazovanja gotovo redovito sufinancira naše edukacijske projekte putem natječaja za dodjelu sredstava udrugama za projekte izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja. 2017. godine proslavili smo 25. obljetnicu Dana dupina, a organizaciju ovog najdugovječnijeg edukacijskog projekta planiramo i u budućnosti.

Lošinjski edukacijski centar o moru prvi je edukacijsko interpretacijski centar o moru na jadranskoj obali. Smješten u Velom Lošinju, prostor veličine 160m2 rekonstruiran je u suradnji s Gradom Malim Lošinjem i mađarskom tvrtkom MOL kao glavnim sponzorom. Glavna zadaća edukacijskog centra je širenje svijesti o okolišu, posebice o očuvanju mora, s ciljem unapređenja zaštite prirode u Jadranskom moru što je ujedno i glavni cilj Instituta Plavi svijet.

Trajni postav izložbe i interaktivnih sadržaja

Centar je podijeljen u dva različita dijela – u prizemlju se nalazi javni, interaktivni izložbeni prostor otvoren svim posjetiteljima u kojem se nalazi stalni postav fotografija, trodimenzionalnih modela kao i multimedijskih i interaktivnih prezentacija koje objašnjavaju složene prirodne procese morskih ekosustava. U okviru izložbenog prostora edukacijskog centra nalazi se dječiji kutak sa sadržajima za predškolsku djecu poput jednostavnih modela i slagalica morskih životinja, bojanki, stola za crtanje i modeliranje i sl. Gornji kat zatvoren je za javnost i raspolaže konferencijskom sobom, koja se koristi za specijalizirane aktivnosti kao što su radionice, predavanja, rasprave i znanstveni susreti. Tu je smještena i mala knjižnica sa znanstvenom, stručnom i popularnom literaturom koja je dostupna svim zaposlenicima i studentima. Na katu se još nalaze uredi za zaposlenike i mali laboratorij. Od otvaranja 2003. godine centar je posjetilo više od 100.000 posjetitelja, uključujući posjete dvojice hrvatskih predsjednika i diplomatskog korpusa. Pročitajte više o centru, aktivnostima i budućim planovima u odjeljku o znanosti i obrazovanju na Lošinju.

Predškolski i školski programi

U okviru obrazovnog programa nudimo deset različitih radionica koje se mogu prilagoditi sudionicima različitih dobnih skupina ili interesa. Svaka radionica počinje s interaktivnim predavanjem, koje se također nudi zasebno kao kraći sadržaj u trajanju od 45 minuta. Međutim, zainteresiranim grupama preporučamo radionice kao integrirani proces učenja. Metode korištene u radionicama uključuju raspravu, usmene prezentacije, demonstraciju, grupni rad, kao i izravno promatranje i samostalni rad. Glavni cilj naših radionica je poticanje razvoja pozitivnog odnosa djece i mladih prema prirodi, kao i njihovog interesa za prirodne znanosti.

Radionice

U ponudi za školske grupe imamo interaktivne radionice u edukacijskom centru, kao i radionice na otvorenom koje izvodimo na hrvatskom ili engleskom jeziku. Također, moguće je organizirati i radionice s njemačkim ili talijanskim prijevodima. Optimalna veličina grupe za naše radionice je 20 do 30 osoba. Za detalje o cijeni i praktične informacije posjetite stranicu Lošinjskog edukacijskog centra o moru, kako biste rezervirali radionicu, molimo pogledajte stranicu obrasca. Osim standardne ponude, možemo prilagoditi sadržaj radionica i aktivnosti prema vašim potrebama, stoga nas slobodno kontaktirajte sa svojim zahtjevom.

Prepoznavanje dupina: dvosatna radionica o biologiji, ekologiji, ponašanju i istraživanju dupina. Njezin glavni cilj je podučiti sudionike o individualnim razlikama između dupina koje nam pomažu pri prepoznavanju jedinki koristeći metodu fotoidentifikacije.

Potraga za dupinima (uključuje izlet brodom): radionica uključuje uvodno predavanje o biologiji, ekologiji i istraživanju dupina te dvosatni izlet brodom u potrazi za dupinima (ako vremenski uvjeti dopuštaju). Namijenjena je učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i djeci s posebnim potrebama. Tijekom radionice moguće je organizirati i ručak na brodu uz doplatu.

Živi svijet morske obale: radionica o biologiji i ekologiji najčešćih biljnih i životinjskih vrsta u priobalnom području otoka Lošinja, namijenjena učenicima osnovnih i srednjih škola. Predavanje se održava u Lošinjskom edukacijskom centru o moru, a terenski rad se provodi na pristupačnom dijelu obale.

Prilagodbe dupina na život u moru: dvosatna radionica o evoluciji dupina, njihovim anatomskim i fiziološkim prilagodbama na morski okoliš, namijenjena srednjoškolcima.

Zaštićena područja mora: radionica za raspravu o očuvanju prirode i pitanjima zaštite okoliša s primarnim fokusom na organizaciju i korištenje morskih zaštićenih područja. Ova se radionica preporučuje za stariji uzrast jer zahtijeva razvijenu tehniku diskusije.

Tajne otočke šume: senzorička radionica u zaštićenoj šumi u Velom ili Malom Lošinju. Svrha ove radionice je omogućiti sudionicima da dožive otočku šumu sa svih pet osjetila – vidom, dodirom, sluhom, mirisom i okusom te upoznaju tipične biljne vrste u primorskoj vazdazelenoj šumi. Radionica uključuje opuštenu šetnju šumom.

Svijet morskih kornjača: radionica o biologiji, ekologiji i istraživanju morskih kornjača. Ova radionica omogućit će sudionicima da saznaju kako identificirati vrste morskih kornjača, što i kako morske kornjače jedu, kakav im je životni ciklus, koje su im glavne prijetnje, te što možemo učiniti za njihovu zaštitu i očuvanje. Uvodni dio radionice održava se u Lošinjskom edukacijskom centru o moru, nakon čega slijedi organizirani posjet Oporavilištu za morske kornjače.

Ribe: dvosatna radionica o anatomiji, biologiji i ekologiji riba. Ova radionica daje pregled taksonomije riba (klasifikacije vrsta) s uvođenjem u uobičajene vrste u Jadranskom moru. Učenici uče o uobičajenim metodama ribolova, kao i važnosti ribe u ljudskoj prehrani.

More i mi: radionica o fizikalnim i kemijskim značajkama mora i obale s posebnim naglaskom na ljudski utjecaj na morski okoliš. Radionica uključuje predavanje u Lošinjskom edukacijskom centru o moru i rad na terenu na obali. Sudionike se potiče na kritičko razmišljanje o ljudskom utjecaju na morski okoliš.

Biološka raznolikost u moru: dvosatna radionica o međusobnoj povezanosti različitih biljnih i životinjskih vrsta u moru. Putem nekoliko različitih aktivnosti, zadataka i igara sudionici se upoznaju s različitim morskim vrstama, hranidbenim lancima, hranidbenim mrežama i prehrambenom piramidom u morskom ekosustavu.