Institut Plavi svijet nositelj je projekta „Novi pogled na lošinjsko podmorje“ financiranog sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo u okviru FLAG Natječaja Mjera 2.1. „Očuvanje okoliša i poticanje na održivo upravljanje prirodnim resursima“ lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a „Vela Vrata“.


CILJEVI

Osnovni cilj projekta je uspješna informiranost i educiranost svih dobnih i interesnih skupina otočana i posjetitelja otoka Lošinja o potrebi očuvanja morskog okoliša kao najveće prirodne vrijednosti otoka. Iz tog razloga uvest će se inovativan sadržaj u prirodi dostupan svim korisnicima koji će imati edukativnu svrhu, ali i pružiti dodatnu vrijednost određenim lokacijama na otoku. Ovim će se projektom doprinijeti razvoju održivog turizma za dobrobit prirode. Obnovom sadašnjeg prostora Lošinjskog edukacijskog centra o moru, upotpunjavanjem njegovog edukacijskog sadržaja i uvođenjem inovativnih sadržaja, zainteresirat će se i senzibilizirati lokalno stanovništvo i brojne posjetitelje otoka Lošinja za živi svijet mora, njegovo očuvanje i zaštitu.

 

OČEKIVANI REZULTATI

Osnovni očekivani rezultat projekta je uspješna edukacija što većeg broja posjetitelja o biologiji, ekologiji i nadasve potrebi zaštite i održivog razvoja. Kvalitetni i inovativni edukacijski sadržaji bit će razvijeni kao rezultat projektnih aktivnosti – modul proširene stvarnosti, novi akustični doživljaj podvodne buke korištenjem koncepta virtualne stvarnosti, interaktivni edukativni sadržaji Lošinjskog edukacijskog centra o moru i novi info-paneli nastavit će se aktivno koristiti u svrhu popularizacije edukacije gdje će se na originalan način omogućiti prijenos znanja o okolišu, istraživanju i potrebi očuvanja prirode, prikupljena dugogodišnjim radom udruge, te razvoj pozitivne svijesti o okolišu kod većeg broja ljudi i nakon završetka projekta. S obzirom da budućim naraštajima ostavljamo na korištenje prirodnu baštinu, njezina budućnost ovisit će upravo o rezultatima sadašnjeg rada na njihovoj edukaciji. S ciljem senzibiliziranja šire javnosti o problemu morskog otpada na obali i morskom dnu, održat će se radionice putem kojih će ciljane skupine steći znanje o ekološki održivim metodama prikupljanja morskog otpada i metodama njegovog razvrstavanja i odlaganja.

PARTNERI

Plavi svijet Institut za istraživanje i zaštitu mora

Institut za more

 

TRAJANJE PROJEKTA

01.01.2021. – 31.12.2022.

 

UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA

299.959,23 kuna