Svakoga ljeta od 1993. godine u Velom Lošinju tradicionalno se obilježava Dan dupina, a od 1999. godine ovaj jedinstveni događaj središnji je element obrazovnog programa Instituta Plavi svijet. Izvorno se Dan dupina održavao prve subote u kolovozu, ali od 2011. godine u dogovoru s glavnim pokroviteljem Turističkom zajednicom Grada Maloga Lošinja zbog velikog broja događanja na otoku i njihova međusobnog preklapanja, datum manifestacije je premješten na 1. srpanj.

Crteži malih umjetnika

Dan dupina privlači brojne posjetitelje koji u Veli Lošinj dolaze doznati više o aktivnostima Jadranskog projekta dupina i naučiti ponešto o očuvanju mora. Interes posjetitelja u stalnom je porastu te ih je u prosjeku više od 2000. Sukladno tome raste i interes medija koji o Danu dupina izvještavaju u mnogim novinama, časopisima, radio i TV emisijama u Hrvatskoj. Mnogi sudionici aktivnosti Dana dupina kažu nam kako im je upravo ta manifestacija motiv za planiranje godišnjih odmora u Velom Lošinju. Vodeći računa o dobroj zabavi, program Dana dupina redovito se sastoji od predavanja, izložbi, radionica, igara, sportskih natjecanja i dr. Zbog rastućeg broja posjetitelja namjera nam je svake godine poboljšavati ponudu Dana dupina i osmisliti što više novih obrazovnih, kulturnih, sportskih i zabavnih sadržaja u koje bi se aktivno uključio veći broj ljudi. Jedno od glavnih obilježja Dana dupina po kojem je ova manifestacija postala prepoznatljiva velika je izložba dječjih likovnih radova na temu mora i dupina u velološinjskoj lučici. Svake godine na adresu Plavog svijeta stižu brojni crteži iz Hrvatske i inozemstva te je konkurencija za osvajanjem nagrade za najbolji crtež sve veća i naši mali umjetnici je vrlo ozbiljno shvaćaju. I ovim putem pozivamo svu djecu da nam pošalju svoje likovne radove kako bi ih izložili na slijedećem Danu dupina.

Povedene našim primjerom mnoge druge organizacije duž jadranske obale i Mediterana počele su posljednjih godina organizirati Dan dupina slijedeći naš koncept uključivanja javnosti u edukativne aktivnosti na otvorenom tijekom ljetnih mjeseci. Dan dupina nije fiksno određen međunarodni dan budući da je izvorno osmišljen kao aktivnost usmjerena podizanju svijesti javnosti temeljena na poznavanju lokalne rezidentne skupine dobrih dupina oko otoka Lošinja. Umjesto toga, potičemo sve da organiziraju slične događaje u vrijeme koje najbolje odgovara njihovim lokalnim prilikama. Ako vam je potreban savjet ili podrška, kontaktirajte nas i rado ćemo vam pomoći!