Preuzmite besplatno aplikaciju “Marine Ranger“, registrirajte se i sudjelujte kao građanin znanstvenik u prikupljanju informacija o morskim sisavcima!

Pomoću aplikacije, koju je u okviru projekta LIFE Delfi izradio Institut Plavi svijet, upoznajte faunu morskih sisavaca Jadranskog i Sredozemnog mora, podijelite svoja opažanja i pogledajte opažanja koja su napravili drugi “morski rangeri”.

Aplikacija je namijenjena svima koji vrijeme provode uz more i na moru. Osim za dojavu opažanja živih životinja, aplikacija vam nudi mogućnost dojave opažanja ozlijeđenih jedinki, životinja kojima je potrebna pomoć te uginulih jedinki. Jednostavnim izborom stanja životinje aplikacija će vam osim dijeljenja informacije unutar aplikacije ponuditi i mogućnost da nazovete jedan od telefonskih brojeva organizacija koje će moći organizirati žurno zbrinjavanje. Također, aplikacija ima i dio koji je namijenjen ribarima koji mogu dojaviti slučajno ulovljene jedinke.

Aplikacija je trenutno dostupna na hrvatskom, engleskom i talijanskom, a uskoro i na drugim jezicima.

Kroz aplikaciju u idućim nadogradnjama planiramo razviti i pozive na zajedničke aktivnosti (npr. bilježenje dupina tijekom određenog perioda ili u određenom području), prikupljanje podataka tijekom plovidbe i slično. Kroz aplikaciju organizirat ćemo i zanimljive nagradne igre za najbolje rangere, a u konačnoj verziji aplikaciju ćemo povezati sa računalnom aplikacijom koja će putem umjetne inteligencije usporediti vaše fotografije sa fotografijama u bazi identificiranih dupina te vam pružiti informaciju o tome kojeg ste dupina sreli!

Stoga, pridružite nam se i sudjelujte kao građanin znanstvenik u prikupljanju informacija ključnih za očuvanje, zaštitu i učinkovito upravljanje morskim sisavcima!

Projekt LIFE Delfi sufinanciran je sredstvima financijskog instrumenta LIFE Europske unije. Stajališta iznesena u ovoj objavi isključiva su odgovornost Instituta Plavi svijet i ne odražavaju nužno stav Europske unije.

 

Aktivnosti Instituta Plavi svijet u provedbi projekta LIFE Delfi u Hrvatskoj sufinancirane su sredstvima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta iznesena u ovoj objavi isključiva su odgovornost Instituta Plavi svijet i ne odražavaju nužno stav Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.