Glavati dupin

Glavati dupini (Grampus griseus) su relativno velika vrsta dupina koji mogu narasti do 4 m u dužinu. Prepoznatljivi su po tupoj glavi bez rostruma i tamnoj boji tijela na kojoj prevladavaju blijedi ožiljci koji se nakupljaju tijekom života, zbog čega su starije životinje gotovo bijele.

Glavati dupini su rasprostranjeni u tropskim i umjerenim morima širom svijeta, ali preferiraju duboko otvoreno more i obalna područja s uskim kontinentalnim šelfom. Prisutni su u cijelom Sredozemnom moru i smatraju se njegovim redovitim stanovnicima, iako je njihova brojnost u Sredozemlju nepoznata. U Sredozemnom moru, glavate dupine možemo susresti uglavnom u dubokim pelagijskim vodama, osobito iznad strmih padina šelfa i podmorskih kanjona.

Od 19. stoljeća glavati dupin je u Jadranskom moru zabilježen mnogo puta. Bez obzira na relativno veliki broj nasukavanja i njihovu prisutnost u cijelom Jadranskom moru, glavati dupin se smatrao samo povremenim posjetiteljem. Ova je kategorizacija djelomično izmijenjena na temelju podataka prikupljenih istraživanjem iz zraka 2010. godine koje je ukazalo na značajnu prisutnost ove vrste u južnom dijelu Jadrana, osobito na područjima strmih padina i područjima gdje dubina seže od 600-900 m. Južni Jadran očigledno predstavlja pogodno stanište za glavate dupine. To potvrđuje i istraživanje iz zraka provedeno u sklopu projekta NETCET 2013. godine.