Cuvierov kljunasti kit

Cuvierov kljunasti kit (Ziphius cavirostris) je veliki kit zuban čije odrasle jedinke dosežu duljinu od 5,5 do 7 m. Ima najširu rasprostranjenost među kljunastim kitovima te ga ne nalazimo jedino u polarnim područjima.

Povijesne informacije o rasprostranjenosti i pojavi ove vrste u Jadranu su rijetke. Na temelju podataka o nasukanim životinjama ova se vrsta smatrala povremenom ili rijetkom. Prema relativno nedavnom pregledu vrsta koje se pojavljuju u Jadranu, južni Jadran mogao bi zapravo predstavljati važno stanište Cuvierovog kljunastog kita. Povijesne i nove informacije o njihovim opažanjima (2010.-2013.) i nasukavanjima (1986.-2014.) pokazuju da Cuvierov kljunasti kit preferira duboko more, padine i kanjone srednjeg i južnog Jadrana.

Podaci prikupljeni istraživanjem iz zraka, uključujući i nedavno istraživanje u sklopu projekta NETCET 2013. godine, potvrdili su prisutnost Cuvierovih kljunastih kitova u južnom dijelu Jadrana. 2010. i 2013. godine zabilježeno je ukupno pet opažanja. Viđeni su u vodama dubine od 700-1200 m u područjima strme batimetrije. Valja istaknuti da su opažanja grupirana duž sjevernog i istočnog dijela južnog jadranskog bazena gdje se dno gotovo izravno spušta do dubine od 1000 m. Opažanja uključuju i ženke s mladuncima (životinje koje sišu majčino mlijeko), što ukazuje na važnost južnog Jadrana za ovu vrstu.