S krajem 2022. godine zaključujemo projekt „Novi pogled na lošinjsko podmorje“ te želimo iskoristiti ovu priliku da Vas obavijestimo o novim sadržajima Lošinjskog edukacijskog centra o moru!

Kao rezultat projektnih aktivnosti razvili smo kvalitetni i inovativni edukacijski sadržaj – modul proširene stvarnosti, akustični doživljaj podvodne buke i nove info-panele koji će na originalan način omogućiti prijenos znanja o okolišu, istraživanju i potrebi očuvanja prirode, prikupljena dugogodišnjim radom udruge, te razvoj pozitivne svijesti o okolišu kod većeg broja ljudi i nakon završetka projekta.

Postavili smo 8 novih edukacijskih info-panela za interpretaciju sadržaja o bioraznolikosti, očuvanju i zaštiti morskog okoliša u svrhu edukacije šire javnosti u Lošinjskom edukacijskom centru o moru. Ove info-panele prati edukativni mural koji ilustrira povezanost živih bića u moru kako bi najmlađi posjetitelji mogli doznati i naučiti više o važnosti očuvanja bioraznolikosti i prirodne ravnoteže među organizmima u moru.

Jedan od specifičnih ciljeva projekta bio je stvaranje tri edukativna punkta na otoku Lošinju na kojima se nalaze QR kodovi koji vode na modul proširene stvarnosti za mobilnu aplikaciju s edukativnim materijalima o prirodnoj baštini otoka Lošinja. Scan the Island je mobilna aplikacija koja omogućuje korisnicima da se na jednostavan, zabavan i strukturiran način informiraju o važnosti Natura 2000 područja, zaštiti okoliša, bioraznolikosti, kulturnim, ribarstvenim i akvakulturnim značajkama otoka. Također, korisnici će dobiti više informacija o važnosti dupina kao ključnih aktera koju održavaju zdravlje mora i stabilnost ribljeg fonda te ublažavaju učinke klimatskih promjena.

Pozivamo Vas da u novoj 2023. godini posjetite Lošinjski edukacijski centar o moru, educirate se o najnovijim informacijama i rezultatima našeg istraživanja. U razgovoru s našim djelatnicima doznajte više informacija o samoj aplikaciji Scan the Island te gdje se nalaze edukativni punktovi na otoku Lošinju!

Projekt „Novi pogled na lošinjsko podmorje“ financiran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo u okviru FLAG Natječaja Mjera 2.1. „Očuvanje okoliša i poticanje na održivo upravljanje prirodnim resursima“ lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a „Vela Vrata“.