Sredozemna medvjedica (Monachus monachus) zasigurno je najugroženiji Europski morski sisavac. Broj preživjelih predstavnika ove vrste procjenjuje se na ukupno svega 500-600 jedinki koje uglavnom obitavaju u dvije veće populacije – jednoj u području sjeveroistočnog Mediterana (Grčka, Turska, Cipar) i drugoj u području sjeveroistočnog Atlantika (Cap Blanc uz obale zapadne Afrike i Mauritanije i otočje Desertas u arhipelagu Madeire). Iako je u povijesti bila poznata kao redoviti stanovnik Jadrana, te je čak kao vrsta znanstveno opisana po primjerku ulovljenom na Cresu 1779. godine, od sredine 1960-tih godina njihov broj značajno je smanjen te se od tada ne bilježi razmnožavanje već samo povremena opažanja primjeraka koji dolaze iz Sredozemlja, najvjerojatnije iz Grčke. Na žalost, ova opažanja za sada su samo podsjetnik na činjenicu da su razne ljudske aktivnosti – lov i ubijanje, prelov ribe, gradnja i urbanizacija u priobalju, uznemiravanje i zagađenje – toliko promijenili okoliš da u njemu danas za sredozemnu medvjedicu gotovo više nema mjesta. Upravo zbog toga sredozemna medvjedica kao svoja obitavališta izabire izolirane i nepristupačne morske spilje i plaže.

Unatoč sporadičnim dojavama o pojedinačnim opažanjima ove vrste zabilježenim u posljednjih nekoliko desetljeća, pojavljivanje sredozemne medvjedice u Jadranu potvrđeno je tek u novije vrijeme. Prvo fotografski dokumentirano opažanje napravljeno je 12. lipnja 2005. godine kada su je istraživači Instituta Plavi svijet identificirali na fotografijama snimljenim u blizini otoka Silbe.

Od tada Plavi svijet redovito prati opažanja ove vrste na području sjevernog Jadrana. S obzirom da sredozemna medvjedica ima veće područje u kojem obitava, u njemu ima i veći broj mjesta na kojima se odmara, ovisno o raspoloživosti plijena ili zbog mogućeg uznemiravanja. Tako u području sjevernog Jadrana bilježimo povremena opažanja od Premanture i rta Kamenjak u Istri do Lošinja. Najveći broj dokumentiranih opažanja s obzirom na pristupačnost obale zabilježen je upravo u području Istre.

Veoma dobro dokumentirano opažanje napravili su istraživači Instituta Plavi svijet 24.06.2011. godine tijekom istraživanja dobrih dupina u sjevernom Jadranu. Tom prilikom uz zapadnu obalu Cresa podvodnom kamerom zabilježili smo kretanje životinje pod morem (video na www.plavi-svijet.org/hr/znanost/vrste/sredozemna_medvjedica/) , a kasnijim pregledom terena ustvrdili smo kako je životinja koristila podmorsku spilju za odmor. Analizom raspoloživih fotografija potvrdili smo kako se radi o jedinki koja je 2009. zabilježena na području rta Kamenjak.