Sredozemna medvjedica

Sredozemna medvjedica jedan je od najugroženijih morskih sisavaca te vjerojatno najrjeđi tuljan na svijetu. Broj preživjelih predstavnika ove vrste procjenjuje se na ukupno svega 500-600 jedinki koje uglavnom obitavaju u dvije veće populacije - jednoj u području sjeveroistočnog Mediterana (Grčka, Turska, Cipar) i drugoj u području sjeveroistočnog Atlantika (Cap Blanc uz obale zapadne Afrike i Mauritanije i otočje Desertas u arhipelagu Madeire). Na žalost, u drugim dijelovima nekadašnjeg područja obitavanja ove vrste ona se može smatrati regionalno izumrlom vrstom. Zbog velike udaljenosti i prostorne izoliranosti mediteranske i atlantske populacije izmjena gena veoma je ograničena što opstanak vrste dodatno ugrožava. U Hrvatskoj sredozemna medvjedica je nestala sredinom 60-tih godina kada su ulovljeni posljednji primjerci te se od tada ne bilježi razmnožavanje već samo povremena opažanja primjeraka koji dolaze iz Sredozemlja. Na žalost, ova opažanja za sada su samo podsjetnik na činjenicu da su razne ljudske aktivnosti - lov i ubijanje, prelov ribe, gradnja i urbanizacija u priobalju, uznemiravanje i zagađenje - toliko promijenili okoliš da u njemu danas za sredozemnu medvjedicu gotovo više nema mjesta. Upravo zbog toga sredozemna medvjedica kao svoja obitavališta izabire izolirane i nepristupačne morske spilje i plaže.

Sredozemna medvjedica snimljena uz zapadnu obalu Cresa.


Kako bismo s vremenom uspjeli utvrditi broj jedinki koje borave u Jadranu i možda u budućnosti pratili njihov „povratak kući", molimo Vas da nam svoje susrete (i po mogućnosti fotografije i snimljeni video) dojavite/dostavite na: Plavi svijet, Kaštel 24, 051 604666, info@plavi-svijet.org