Tijekom prvog Tjedna očuvanja biološke raznolikosti Jadrana Instituta Plavi svijet i kao dio aktivnosti u okviru projekta „LIFE Delfi – Smanjenje interakcije s ribarstvom“, u periodu od 22. do 28. svibnja. pokrećemo prvi hrvatski Bioblitz.

Bioblitz je aktivnost građanske znanosti kojom se pozivaju volonteri i ljubitelji prirode i svi drugi članovi zajednice koji se žele pridružiti, da u određenom vremenskom periodu na određenom području sudjeluju u prikupljanju informacija o biološkoj raznolikosti. Tako ćemo tijekom prvog hrvatskog Bioblitza prikupljati opažanja morskih sisavaca u Jadranu, kako bi pokušali utvrditi područja njihovog pojavljivanja i obitavanja, brojnost ili pojavu novih ili rijetkih vrsta.

Institut Plavi svijet će prvi jadranski Bioblitz provesti putem nove aplikacije za mobilne uređaje „Marine Ranger“ koju smo izradili u okviru projekta LIFE Delfi (www.lifedelfi.eu) sufinanciranog sredstvima programa LIFE Europske Unije i  Ureda za udruge Vlade RH.

Aplikacija „Marine Ranger“ www.marine-ranger.org dostupna je za Android i iOS sustave na servisima Google Play i App Store.  Nakon instalacije aplikacije korisnik se može jednostavno registrirati putem svog Google ili iOS računa i početi koristiti aplikaciju.

Za sudjelovanje u prvom hrvatskom Bioblitzu korisnik jednostavno treba prihvatiti ponuđenu novu „misiju“ tj. zadatak i nakon toga dojaviti što više opažanja morskih sisavaca u zadanom periodu. Sva opažanja koja korisnik napravi biti će pridružena njegovom profilu. Sudjelovanjem u Bioblitzu ali i kasnijim dojavama pomoći ćete nam opažanjima pokriti široko područje Jadrana što mi sami kao istraživači ne možemo. Upravo dojave građana veoma često znanstvenicima pomažu ranije utvrditi pojavu rijetkih vrsta ili pojavu problema u okolišu. Stoga ciljano prikupljanje informacija tijekom određenih perioda značajno unaprjeđuje naše poznavanje  biološke raznolikosti i stanja pojedinih vrsta i skupina.

Aplikacija „Marine Ranger“ na hrvatskom jeziku nudi informacije o svim do sada zabilježenim morskim sisavcima u Sredozemnom moru te jasno označava zavičajne vrste i vrste koje se rijetko mogu susresti. Fotografije i crteži svih vrsta pomoći će novim korisnicima u njihovoj identifikaciji.

Za što bolji uspjeh, nadamo se čim većem odazivu odazivu građana, ljubitelja prirode i mora, moreplovaca i ribara koji će dio svog dana provesti aktivno tražeći morske sisavce na moru te potpori medija u promociji prvog jadranskog Bioblitza.

Svi sudionici i zainteresirani za opažanja mogu pratiti tijek Bioblitza, pregledati sve dojave te podijeliti one koje su napravili ili koje su im najzanimljivije putem društvenih mreža ili aplikacija.

Dodatne funkcionalnosti aplikacije

Aplikacija Marine Ranger ima i dodatne mogućnosti.

Aplikacija „Marine Ranger“ pomaže i u situacijama kada građani, posebice u proljeće i ljeti, pronađu ili opaze uginule ili nasukane dupine no ne znaju kome dojaviti opažanje. U tim situacijama aplikacija automatski nakon odabira dojave opažanja nasukanih, ozlijeđenih ili uginulih jedinki aplikacija nudi mogućnost direktnog pozivanja nadležnih službi putem same aplikacije.

Aplikacija Marine Ranger je namijenjena i ribarima koji mogu dojaviti slučajni ulov ili zaplitanje morskih sisavaca u ribarske alate. U ovakvim slučajevima, posebice ako se radi o još živim ali ozlijeđenim jedinkama, važno je događaj dojaviti čim prije kako bi se ozlijeđenim jedinkama mogla pružiti pomoć. Institut Plavi svijet osniva Tim za hitne intervencije koji će u takvim situacijama moći pružiti potrebnu potporu i pomoć.

Tu su informacije kao npr. kako napraviti dobre fotografije ili video, kako promatrati životinje bez uznemiravanja, kako napraviti dojavu itd.

Bioblitz Instituta Plavi svijet započinje na Međunarodni dan biološke raznolikosti, 22. svibnja i traje do 28. svibnja.

Ovim putem pozivamo sve koji tijekom ovih predivnih svibanjskih dana borave uz more i na moru da se priključe prvom jadranskom Bioblitzu Instituta Plavi svijet i dojave čim više opažanja morskih sisavaca u Jadranu! Naravno, dojave svojih opažanja putem aplikacije možete nastaviti i nakon što BioBlitz završi!

Program prvog Tjedna očuvanja biološke raznolikosti Jadrana

FB stranice Instituta Plavi svijet – https://www.facebook.com/blueworldinstitute