Tijekom tjedna od 21. do 28. svibnja proglasili smo Tjedan očuvanja biološke raznolikosti Jadrana Instituta Plavi svijet.

Cilj nam je doprinijeti podizanju svijesti javnosti o potrebi većeg i značajnijeg uključivanja u aktivnosti kojima svi zajedno možemo doprinijeti očuvanju i oporavku ugroženog morskog ekosustava i posebice najugroženijih morskih organizama. Jadran je, kao relativno zatvoreno more pod ogromnim brotiskom brojnih ljudskih aktivnosti, a pad brojnosti i izumiranje pojedinih vrsta znak su za uzbunu.

Stoga vas pozivamo da se uključite u aktivnosti koje ćemo provoditi ali i da se informirate i osobno doprinesete očuvanju našeg Jadrana! Program možete pogledati ovdje

Tijekom Tjedna očuvanja biološke raznolikosti Jadrana javnost ćemo upoznati s našim radom kroz predstavljanje naših projekata kao što su LIFE Euroturtles i LIFE Delfi sufinancirani sredstvima Programa LIFE EU, Unapređenje i povećanje kapaciteta Oporavilišta za morske kornjače na Lošinju sufinanciran sredstvima EU iz Kohezijskog fonda te projekte Provedba istraživanja iz zraka  kitova i morskih kornjača, Izrada i razvoj programa praćenja za kitove (Cetacea) i morske kornjače, Definiranje ciljeva i mjera očuvanja za nedovoljno poznatu vrstu dobri dupin koje financira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvitka.

Organizirat ćemo i prvi hrvatski Bioblitz – prikupljanje što većeg broja opažanja morskih sisavaca u jadranu putem aplikacije za mobilne uređaje Marine Ranger – marine-ranger.org

Tijekom tri dana u večernjim terminima organizirat ćemo seriju predavanja o našem radu, istraživačkim aktivnostima, metodama istraživanja i rezultatima.

Pridružit će nam se i studenti Sveučilišta Priomorska iz Slovenije koji će imati terensku nastavu i koji će sa istraživačima Instituta Plavi svijet izlascima na more učiti kako se istražuju veliki morski kralješnjaci.

Na plaži Veli Žal u Malom Lošinju organizirat ćemo javno puštanje oporavljene morske kornjače Malin u more te demonstraciju spašavanja nasukanog dupina. Također, otvorit ćemo i prvi morski bazen za provjeru plovnosti i pripremu morskih kornjača za povratak u more.

Kroz naš raznoliki program, 21. svibnja obilježit ćemo Europski dan Natura 2000 područja i proslaviti 30 godina europske Natura 2000 mreže i 30 godina LIFE programa Europske unije, 22. svibnja obilježit ćemo Međunarodni dan biološke raznolikosti, a 23. svibnja obilježit ćemo Svjetski dan kornjača.