Izuzetno smo ponosni što je projekt osnivanja „Centra za posjetitelje Modra špilja-Biševo“ koji smo u suradnji s Gradom Komižom (nositelj projekta), Javnom ustanovom Splitsko-dalmatinske županije „More i krš“ i Turističkom zajednicom Komiže pripremili i prijavili na natječaj za financiranje pozitivno ocijenjen te odobren za financiranje. Projektom je predviđena obnova stare škole na otoku Biševu koja bi trebala postati multimedijski prostor koji ima za cilj doprinijeti valorizaciji i upoznavanju posjetitelja Biševa i Viškog arhipelaga sa prirodnom baštinom ovog fascinantnog područja. Osim same obnove stare i zapuštene biševske škole i njenog pretvaranja u edukacijski i posjetiteljski centar, projektom se predviđaju i brojne aktivnosti kojima će se na otoku uspostaviti tematske edukativne staze i promatračnice, osigurati prijenosi uživo iz prirode, osigurati boravišni prostor za gostujuće istraživače itd. Cilj projekta je i smanjenje i upravljanje sve intenzivnijim pritiskom posjetitelja na čuvenu biševsku Modru spilju, utvrđivanje njenog prihvatnog kapaciteta te stvaranje dodatne ponude koja može dio posjetitelja upoznati sa spiljom kroz imerzivni doživljaj 4D projekcija u budućem centru.

Institut Plavi svijet šire područje viškog akvatorija istražuje već 11 godina, a zahvaljujući našim rezultatima područje oko Visa proglašeno je Natura 2000 područjem za dobre dupine. Stoga će u budućem posjetiteljskom centru i dobri dupini dobiti svoje mjesto, a posjetitelji će moći saznati kako oni žive u biševskom i viškom akvatoriju, kako ih vidjeti i kako se ponašati kad ih susretnete na moru.

Ugovor o bespovratnim sredstvima za projekt „Centar za posjetitelje Modra špilja – Biševo” ukupne vrijednosti 27 mil. kuna potpisala je 4. svibnja 2018. u Splitu gradonačelnica grada Komiže, gđa. Tonka Ivčević. Projekt se financira sredstvima fonda za regionalni razvoj Europske unije iz mjere 6c2.2. “Promicanje održivog korištenja prirodne baštine”. Čestitamo svim našim partnerima i veselimo se budućoj suradnji!