Sredinom kolovoza pokrenuli smo akciju građanske znanosti kojom smo javnost pozvali da nam pomogne prikupiti informacije o pojavi velikog kita (Balaenoptera physalus) u Velebitskom kanalu.
Zahvaljujući brojnim dojavama, kita smo uspjeli pronaći i fotografirati no zbog lošeg vremena životinji se nismo uspjeli približiti. Iako se nakon naše objave da smo velikog kita pronašli priča djelomično izgubila iz fokusa javnosti, mi smo nastavili primati dojave ljudi koji su životinju nastavili opažati u Velebitskom kanalu i posebice u području ispred Ražanca i Vinjerca. Posljednje dojave o opažanju dobili smo 2. i 3. rujna 2020.

Istraživači Instituta Plavi svijet i Hrvatskog prirodoslovnog muzeja na teren su ponovo izašli u petak, 4. rujna no kita niu pronašli. U subotu, 5. rujna dobili smo novu dojavu o opažanju kita u uvali Rovanjska te smo se žurno uputili iz Maslenice. Kita smo pronašli na ulazu u Novsko ždrilo te smo ga iduća dva sata pratili do novog Masleničkog mosta i kasnije prema Vinjercu.
Procijenili smo da je veliki kit dug oko 18 metara i dobrog zdravstvenog stanja. Životinja je dobro uhranjena. Na tijelu ima mali broj parazitskih rakova Penella sp. što dodatno ukazuje na dobro stanje. Kit nije pokazivao znakove stresa ili uznemirenosti iako su kroz ždrilo redovito prolazila plovila. Životinja je izranjala svakih 15-20 minuta. Zbog tako dugih zarona životinju je izuzetno teško pratiti ili joj se približiti, no kako je kit dulje vrijeme izranjao na istom mjestu odlučili smo pokušati samostrelom uzeti komadić kože za DNK analizu. Analiza DNK može pomoći u utvrđivanju kojoj populaciji životinja pripada kao i utvrđivanju spola. Uzimanje uzorka relativno je jednostavno – strijela koja se ispaljuje samostrelom na vrhu ima mali cilindar koji prilikom udara u kožu otkida komadić veličine 5-6 mm. S obzirom na svoju veličinu životinja uzorkovanje gotovo da ne osjeti. Lagana karbonska strijela ima pjenasti graničnik na vrhu kako se ne bi mogla zabiti u kožu, a koji istovremeno omogućava plutanje na vodi. Na žalost, prilika za uzimanje uzorka pojavila se samo jednom no neprecizni hitac je pogodio površinu mora tako da će spol ostati tajna.

S obzirom da je veliki kit bio dulje vrijeme u blizini obale, tijekom našeg rada na moru veći broj građana je došao promatrati kita te su nas snimili tijekom ispucavanja strijele u pravcu kita! S obzirom da smo imali unajmljeno, neoznačeno plovilo, građani su prijavili događaj policiji i lučkoj kapetaniji iz Starigrada-Paklenice koja nas je kontaktirala kako bi potvrdili da životinji ne prijeti opasnost. Dojava građana još jednom potvrđuje da je senzibilizacija javnosti i pravovremeno obavješćivanje koje Institut Plavi svijet trajno provodi kroz svoje aktivnosti i priopćenja za javnost ključno za zaštitu i očuvanje mora i morskih organizama. U ovom slučaju građani su bili obaviješteni da se u području Velebitskog kanala nalazi kit te su radnju koja je mogla biti opasna za životinju odmah prijavili. Bravo!

Naš boravak na moru otkrio nam je još jednu činjenicu. Naime, veliki kit kojeg smo ispred Starigrada-Paklenice fotografirali 18.8. i ovaj kojeg smo fotografirali danas nisu isti te možemo sa sigurnošću potvrditi da su se u Velebitskom kanalu pojavile najmanje dvije životinje! Istovremeno, u trenutku dok smo bili sa kitom dobili smo još jednu dojavu o opažanju kita u Virskom moru! Dakle, dva velika kita i dalje su tu! Nakon izlaska iz Novskog ždrila veliki kit otplivao je dalje prema Vinjercu. Zaron je tada trajao punih 38 minuta!

Institut Plavi svijet ne posjeduje plovila s kojima bi mogao napraviti brže akcije u slučajevima kad nam građani dojave opažanja kitova, ozlijeđenih dupina ili morskih kornjača, a svaki naš odlazak na teren van područja u kojima radimo prate i značajni financijski izdaci za najam plovila. Time se značajna količina informacija koje bi mogli prikupiti na žalost gubi te nam je pomoć građana neophodna.

Stoga, i dalje pozivamo „građane znanstvenike“ – građane, ribare, moreplovce, šetače i kupače da nam i dalje dojavljuju svoja opažanja ovih velikih kitova ali i svih drugih rijetkih i ugroženih morskih kralješnjaka u cijelom Jadranu kako bi mogli i dalje pratiti njihov boravak u Jadranu te u konačnici utvrditi kako su sigurno otišli.

Vaša opažanja dojavite putem našeg Facebooka, email info@plavi-svijet.org ili na WhatsApp/Viber ili poziv na broj +385 98 976 0271.
Hvala još jednom na suradnji!
——————————
Kako se ponašati u blizini kita
U slučaju da opazite kita nemojte ga proganjati ili mu se približavati! Posebice se to odnosi na slučaj ako životinja uđe u neko pliće područje ili uvalu. Unatoč svojoj veličini, veliki kitovi izuzetno se dobro snalaze i u plićim i zatvorenim prostorima. Ako se kit nalazi u takvom okruženju proganjanje, pokušaji „spašavanja“ životinje i pokušaji da se životinju „usmjerava“ plovilima prema izlazu i slično mogu kod kita uzrokovati paniku te se životinja zbog straha i pokušaja da pobjegne može ozlijediti ili nasukati. Istovremeno, ako se životinji da dovoljno vremena da se u miru upozna s prostorom ona će bez problema pronaći izlaz. Stoga savjetujemo da životinju promatrate održavajući razmak od najmanje 50tak metara.
——————————
Plavi svijet Institut za istraživanje i zaštitu mora je hrvatska neprofitna, nevladina organizacija sa sjedištem na otoku Lošinju. Područje našeg rada je cijelo Jadransko more, a naš glavni interes je istraživanje velikih morskih kralješnjaka – kitova, morskih kornjača i riba hrskavičnjača. Aktivnosti koje provodimo imaju za cilj očuvanje biološke raznolikosti mora, podizanje svijesti javnosti i zaštitu cjelokupnog morskog okoliša te održivi razvoj. U našem radu stremimo izvrsnosti kroz tri glavna programa – istraživački, obrazovni i program zaštite.

PLAVI SVIJET INSTITUT ZA ISTRAŽIVANJE I ZAŠTITU MORA
Kaštel 24, 51551 Veli Lošinj
info@plavi-svijet.org
Tel: 051 – 604 666
www.plavi-svijet.org
www.facebook.com/blueworldinstitute