Još od svibnja uz našu obalu bilježe se pojavljivanja velikog kita (Balaenoptera physalus). Tijekom svog boravka u Jadranu veliki kitovi uglavnom koriste područje južnog Jadrana i posebice Jabučke kotline jer se u proljeće u tom području pojavljuje veća količina krila – planktonskih račića kojima se kitovi hrane. S obzirom da se zadržavaju uglavnom u otvorenom moru većini njihova prisutnost ostaje skrivena no ribari koji rade u otvorenom moru redovito dojavljuju svoja opažanja.

Povremeno veliki kitovi svoju prisutnost u Jadranu „otkriju“ kad se približe obali ili uđu u kanale između naših otoka. Ove godine viđeni su u više navrata – u travnju kod Rogoznice i Šolte, u lipnju u Župi Dubrovačkoj, Orebiću, uz Pelješac i Jabuku. Početkom srpnja jedna životinja počinje se opažati u Velebitskom kanalu, a jedna ili dvije jedinke opažene su uz Vrgadu, Žirje, u Malostonskom zaljevu, uz Šoltu, Rogoznicu, Mljet, ispred Boke Kotorske… U većini ovih slučajeva životinje su jednostavno prošle kroz područje u kojem su opažene te nisu ponovo viđane.

Nasuprot tome posljednjih pet dana svakodnevno se bilježi opažanje jednog velikog kita koji se zadržava u Velebitskom kanalu. Prvo opažanje bilo je u blizini Krčkog mosta 12. kolovoza te se pojavljivanje ove životinja bilježi još i kod Sv. Jurja i posljednja dva dana kod Ražanca. Posljednju dojavu dobili smo jučer (16.8.) u jutro.

Iako trenutno nema indikacija da se radi o životinji koja je bolesna ili ima neki problem, kako bi pokušali utvrditi zdravstveno stanje ove životinje istraživači Instituta Plavi svijet tijekom današnjeg dana (17.8) boravit će u području Velebitskog kanala. Da bi lakše pronašli velikog kita pozivamo javnost, posebice ljude koji borave na moru u području Velebitskog kanal, da nam se pridruži u potrazi za kitom! Također, s obzirom da životinja tijekom noći može napustiti područje „potragu“ je neophodno provesti i u širem području prema sjeveru i jugu. Sve koji nam se žele pridružiti pozivamo da obrate pažnju na more u svojoj okolici te da nam u slučaju opažanja životinje dojave njenu lokaciju i informacije o opažanju čim žurnije putem našeg Facebook profila (fb.com/BlueWorldInstitute) ili na WhatsApp/Viber ili poziv na broj +385 98 976 0271.

Kako bismo uspjeli pronaći kita vaša pomoć nam je neophodna!

U slučaju da opazite kita nemojte ga proganjati ili mu se približavati! Posebice se to odnosi na slučaj ako životinja uđe u neko pliće područje ili uvalu. Unatoč svojoj veličini, veliki kitovi izuzetno se dobro snalaze i u plićim i zatvorenim prostorima. Općenito, ako se radi o zdravim životinjama ova vrsta nije sklona nasukavanju na obalu. Prema dostupnim podacima nasukavanje velikih kitova u Sredozemnom moru nije zabilježeno. Također, veliki kitovi i prije su se pojavljivali u Velebitskom kanalu, u paškoj uvali, a dva velika kita boravila su nekoliko dana čak i u Novigradskom moru. No ako se kit nalazi u takvom okruženju proganjanje, pokušaji „spašavanja“ životinje i pokušaji da se životinju „usmjerava“ plovilima prema izlazu i slično mogu kod kita uzrokovati paniku te se životinja zbog straha i pokušaja da pobjegne može ozlijediti ili nasukati. Istovremeno, ako se životinji da dovoljno vremena da se u miru upozna s prostorom ona će bez problema pronaći izlaz. Stoga savjetujemo da životinju promatrate održavajući razmak od najmanje 50tak metara.
Hvala na suradnji i pomoći!