TRI JAVNA DOGAĐANJA U OKVIRU PROJEKTA “OTOCI U MORU ZNANJA”

Početak ljeta u Institutu Plavi svijet obilježila su tradicionalna javna događanja koja su ove godine organizirana pod okriljem projekta ‘Otoci u moru znanja’ sufinanciranog sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Poziva UP.04.2.1.10 „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“. Time je naš rad predstavljen široj javnosti na nekoliko različitih lokacija prigodom tri događanja – Svjetskog dana morskih kornjača, Dana otvorenih vrata udruge te 31. Dana dupina.

Svjetski dan morskih kornjača 16. lipnja, bio je prigoda da svoja vrata svim zainteresiranim posjetiteljima otvori Oporavilište morskih kornjača na Lošinju te putem edukativnih tura i izložbe o morskim kornjačama u Sredozemlju upozna građane s najzanimljivijim činjenicama o ovim fascinantnim životinjama. Također, za djecu iz lokalne zajednice organiziran je terenski izlet brodom tijekom kojeg su naše edukatorice održale radionicu o biljnim i životinjskim vrstama lošinjskog arhipelaga.

Dan otvorenih vrata osmišljen je posljednjeg dana u lipnju kao cjelodnevno predstavljanje aktivnosti i projekata Instituta Plavi svijet te je s našim istraživačima i znanstvenicima upriličeno informativno druženje u Lošinjskom edukacijskom centru o moru i Oporavilištu za morske kornjače na Lošinju pod nazivom ‘Science Café’.  Naglasak čitave manifestacije je stavljen na program građanske znanosti te su za zainteresirane građane omogućeni besplatni promotivni izleti u potragu za dupinima.  S tim u vezi, tijekom čitavog tjedna od 26. lipnja do 02. srpnja 2023. organizirana je Bioblitz akcija kojom se sve zainteresirane građane pozivalo da se putem mobilne aplikacije ‘Marine Ranger’ priključe misiji pod nazivom ‘Otkrijmo lošinjske dupine!’ dijeljenjem fotografija i videozapisa dupina koje su opazili u širem području lošinjskog Natura 2000 zaštićenog područja u moru za dobre dupine. Cilj ove aktivnosti bio je prikupiti što više informacija koje će pridonijeti zaštiti dobrih dupina.

 

31. Dan dupina obilježen je kao i proteklih godina, 01. srpnja u znaku zabavnih edukativnih događanja za djecu u Velom i Malom Lošinju. Ovoga puta, posebni gost bio nam je Ribafish iz udruge Rokotok koji je najmlađe sudionike educirao o važnosti igranja i boravka na otvorenom te očuvanju prirode i brizi za okoliš. Tradicionalna igra ‘Potraga za skrivenim blagom’ po prvi je puta održana u prijepodnevnim satima kako bi se zbog ugodnije temperature olakšalo sudjelovanje natjecateljima kojih je ove godine bilo 87. Dodatnih pedesetak najmlađih posjetitelja u pratnji roditelja pridružilo se likovnim radionicama, dok su u poslijepodnevnim satima organizirane natjecateljske sportske igre za tridesetak sudionika na plaži Kovčanje u Malom Lošinju.

 

U svakom slučaju, zahvaljujući projektu ‘Otoci u moru znanja’, jačanjem kapaciteta edukatora Instituta Plavi svijet te predstavnika partnerskih organizacija Plavi svijet Vis i Geopark Viški arhipelag, kao i održanim brojnim radionicama za djecu kako na otoku Lošinju, tako i na otoku Visu, iza nas je vrlo dinamično polugodište.