Tijekom popodneva 6. siječnja 2017 veliki kit (Balaenoptera physalus) opažen je u uvali Rovanjska kod Jasenice. Životinja je sporo plivala uz površinu mora i izranjala svakih 10tak minuta. Na snimci nije moguće utvrditi pravu veličinu životinje. Prema dojavi opažatelja životinja je plivala u pravcu Starigrada.

Veliki kit, iako druga po veličini životinja koja je ikad živjela na Zemlji, vrsta je koja se dobro snalazi u plitkim i zatvorenim zaljevima i kanalima te u Jadranu nije zabilježeno nasukavanje zdravih jedinki. Kad se nađu u relativno zatvorenim područjima životinjama treba i po nekoliko dana da ga upoznaju, no u pravilu jedinke bez problema pronalaze izlaz i nastavljaju svoj put.

Glavni problem u takvim situacijama kitovima predstavlja uznemiravanje. Više ili manje dobronamjerni pojedinci koji se životinji približavaju svojim plovilima životinju mogu uplašiti i time uzrokovati njeno nasukavanje. Stoga je približavanje u takvim situacijama potrebno svesti na minimum.

Također, ni u kom slučaju ne pokušavajte “pomoći” životinji posebice na način da je brodicama proganjate ili da proizvodite buku kako bi životinja “otplivala u pravom smjeru”. U takvim situacijama uplašena životinja u stanju stresa više nije u potpunosti svjesna okoliša u kom se nalazi jer pokušava pobjeći te može doći do nasukavanja ili ozljeđivanja. Najbolja pomoć je zadržati se na što većoj udaljenosti i osigurati životinji mir.

Kao i u prijašnjim slučajevima prilikom pojave velikih kitova u Velebitskom kanalu i kanalima i uvalama hrvatskog Jadrana, molimo vas da nam dojavite svoja opažanja kako bi mogli pratiti njihovo kretanje. Svoja opažanja možete dojaviti emailom na info@plavi-svijet.org, telefonom na 051 604666 ili putem naših FB stranica facebook.com/BlueWorldInstitute

Za dojavu vaših opažanja možete koristiti i ovaj formular.

Veliki kit u uvali Rovanjska (Jasenice)

Veliki kit u uvali Rovanjska (Jasenice)

Veliki kit u uvali Rovanjska (Jasenice)

Veliki kit u uvali Rovanjska (Jasenice)