Institut Plavi svijet ovoga je ljeta ostvario lijepu suradnju s udrugom i projektom RokOtok koji je osmislio Domagoj Jakopović Ribafish, prof. geografije, TV voditelj i bloger u spomen na svog prerano preminulog sina Roka. Kako bi sinu ispunio obećanje, od 2019. godine pliva duž hrvatske obale s ciljem da spoji svih 50 naseljenih otoka.

Ove godine ulazi u zadnju etapu te planira u periodu od 3. do 26. srpnja preplivati posljednjih, najsjevernijih 17 od 50 naseljenih hrvatskih otoka. Na svakom otoku se održava druženje s djecom i roditeljima, razgovor o ekologiji i važnosti provođenja slobodnog vremena bez ekrana.

Ribafish je 18. srpnja u jutarnjim satima preplivao 32m između otoka Cresa i Lošinja te je jedrilicom otplovio u luku Mali Lošinj gdje smo mu organizirali svečani doček uz prisustvo oko 170 djece na plaži uz Beach Bar Apollon. Ribafish se družio s djecom, a glavna tema razgovora bilo je aktivno provođenje vremena te su se dotakli i ekoloških tema i života na otocima.

Ribafish je ispričao djeci kako je postao i morski rendžer tako što je preuzeo aplikaciju Marine Ranger i dojavio opažanje dupina. Aplikaciju je Institut Plavi svijet razvio u sklopu projekta Life DELFI, sufinanciranog sredstvima programa LIFE i Ureda za udruge Vlade RH.

Sva prisutna djeca na kraju predavanja su počistila plažu i za uspomenu na susret s Ribafishom dobila jedinstvene poklone od udruge RokOtok.

 

Organizaciju dočeka su skupa priredili Institut Plavi svijet, TZ Lošinj i Beach Bar Apollon.