Svjetski dan morskih kornjača obilježili smo povratkom oporavljene glavate želve (Caretta caretta) nazvane Bura u prirodu.

Bura je jedna od tri morske kornjače koje su početkom ožujka zaprimljene u Oporavilište za morske kornjače na Lošinju kada ih je snažno nevrijeme donijelo u luku Velog Lošinja. Nažalost, hibernacija im je bila prekinuta, a s obzirom na to da su morske kornjače hladnokrvni organizmi, dugo izlaganje niskim temperaturama dovelo je do smanjenja njihovih vitalnih funkcija. Teška svega 1,3 kg, pothlađena i bez mogućnosti zaranjanja, zadržana je na oporavku jer su izgledi za preživljavanjem u takvim uvjetima bili vrlo mali. Nakon što je pregledom ustanovljeno da nema vanjskih ozljeda, utoplili smo je i stabilizirali, a skrb je nastavljena do danas kada su i temperaturni uvjeti odgovarajući za povratak u prirodu.

Osim Burinog puštanja u more, svi okupljeni imali su priliku naučiti više o morskim kornjačama kroz postav pokretne izložbe o biologiji, ekologiji, zaštiti i očuvanju morskih kornjača u Sredozemnom moru. Također, organizirana je i radionica oslikavanja platnenih torbi za djecu kako bi ih se potaklo na odgovorno ponašanje prema okolišu. Ujedno, ovo događanje je uvršteno u obilježavanje #EMDinMyCountry u sklopu ovogodišnjeg European Maritime Day koji provodi Europska Unija s ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite morskog okoliša.

Kontinuiranim aktivnostima opremanja oporavilišta i edukacije djelatnika Institut Plavi svijet nastoji omogućiti što kvalitetniju skrb ozlijeđenim i bolesnim morskim kornjačama do njihovog povratka u prirodu. Projekt „Unapređenje i povećanje kapaciteta oporavilišta za morske kornjače na Lošinju“ sufinanciran je sredstvima EU iz Kohezijskog fonda.