Ovogodišnji Svjetski dan morskih kornjača obilježili smo na najljepši mogući način, povratkom oporavljene morske kornjače Zlate u prirodu.

Zlata je mlada glavata želva (Caretta caretta) koja je krajem siječnja pronađena nasukana na stijenama Zlatne uvale u Malom Lošinju. Tada izrazito iscrpljena i pothranjena, danas je to zdrava, aktivna i dobro uhranjena jedinka spremna za nastavak života u moru.
Uoči Zlatinog puštanja, svi okupljeni imali su priliku saznati više o biologiji i ekologiji morskih kornjača te prijetnjama s kojima se one danas susreću, s posebnim naglaskom na ulogu oporavilišta u zaštiti i očuvanju ove ugrožene vrste. Zahvaljujući financijskim sredstvima osiguranim iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija Europskih strukturnih i investicijskih fondova (KK.06.5.2.04.0004) u tijeku su pripreme za radove na povećanju kapaciteta oporavilišta i poboljšanju uvjeta za oporavak ozlijeđenih morskih kornjača.
Budući da je Zlata spašena upravo zahvaljujući pravovremenoj dojavi građana, iskoristili smo ovu priliku i za promociju građanske znanosti putem korištenja mobilne i web aplikacije eTurtle za dojave opažanja zdravih, bolesnih, ozlijeđenih, uginulih ili slučajno ulovljenih morskih kornjača. Aplikacija eTurtle razvijena je u okviru projekta Zajedničke akcije za poboljšanje statusa zaštite i očuvanja populacija morskih kornjača Europske unije (LIFE EUROTURTLES) koji se provodi uz podršku LIFE financijskog instrumenta Europske unije.