U okviru Tjedna očuvanja biološke raznolikosti Jadrana Instituta Plavi svijet obilježili smo Svjetski dan kornjača, 23. svibnja. Na plaži Veli Žal u Malom Lošinju organizirali smo javno puštanje oporavljene morske kornjače Malin u more. Malin se u Oporavilištu za morske kornjače na Lošinju oporavljala od infekcije dišnog sustava, a bila je i dodatno oslabljena parazitskom invazijom. Po završetku terapije i nakon višemjesečnog oporavka u našem oporavilištu, spremno je dočekala povratak u more. Ispratila ju je i gđa. Sanja Zubčić koja nam je u kolovozu prošle godine pravovremeno dojavila pronalazak bolesne morske kornjače i na taj način omogućila njen uspješan oporavak.

Također, posebno smo ponosni što smo u more upravo postavili bazen za provjeru plovnosti i stjecanje kondicije morskih kornjača. Bazen promjera 15 m i dubine 7 m smješten u zaštićenoj uvali u moru, koristit će se kako bi se jedinke koje su dugoročno boravile u zatvorenim bazenima oporavilišta prilagodile na okolišne uvjete i pripremile za povratak u prirodu. Radi se o prvom objektu s tom svrhom u hrvatskom dijelu Jadrana. Odmah po postavljanju stavljen je u upotrebu premještanjem glavate želve imena Saturn iz Oporavilišta za morske kornjače na Lošinju. Ovaj bazen, značajno većeg promjera i dubine od zatvorenih bazena oporavilišta, osigurava morskim kornjačama kvalitetnije uvjete tijekom posljednjeg razdoblja procesa oporavka. Osim toga, omogućava nam istovremeno zbrinjavanje većeg broja ozlijeđenih i bolesnih jedinki. Nabava bazena sufinancirana je sredstvima EU iz Kohezijskog fonda.

 

Kontinuiranim aktivnostima opremanja oporavilišta i edukacije djelatnika Institut Plavi svijet nastoji omogućiti što kvalitetniju skrb ozlijeđenim i bolesnim morskim kornjačama do njihovog povratka u prirodu. Projekt „Unapređenje i povećanje kapaciteta oporavilišta za morske kornjače na Lošinju“ sufinanciran je iz Kohezijskog fonda europskih strukturnih i investicijskih fondova.