Edukacijski tim Instituta Plavi svijet sudjelovao je zajedno s predstavnicima partnerskih organizacija na  projektu „Otoci u moru znanja“ – Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a, na studijskom putovanju u Portugalu. Cilj ovog putovanja bio je razvoj novih kreativnih ideja za popularizaciju znanosti o moru uz razmjenu iskustava s kolegama tijekom sudjelovanja na radionicama i posjeta Muzeju kitova na Madeiri te Oceanografskom muzeju u Lisabonu.

Prva stanica našeg studijskog putovanja bio je otok Madeira i Muzej kitova koji se nalazi u mjestu Canical  te na suvremeni način prezentira spoznaje o biologiji, ekologiji i metodama istraživanja kitova u arhipelagu Madeire, a ujedno i svjedoči o povijesti kitolova na Madeiri. Osim posjete samom muzeju, sudjelovali smo i na radionici u kojoj su nam predstavnici muzejskog znanstvenog i edukacijskog tima predstavili primjere dobre prakse u edukaciji o moru i primjeni STEM-a u radionicama s djecom. Nakon otoka Madeire, posjetili smo Lisabon i Oceanografski muzej. U sklopu Oceanografskog muzeja obišli smo stalni postav muzeja – Akvarij koji sadrži 5 milijuna litara morske vode u kojem četiri morska staništa stvaraju iluziju jednog akvarija i jednog oceana. Također, posjetili smo i privremeni postav ‘Podvodne šume’ koji je kreirao Takashi Amano uz glazbenu podlogu skladatelja Rodriga Leãa te izložbu ‘ONE, Ocean kakvog nikada niste osjetili’ – audio-vizualnu umjetničku instalaciju koja prikazuje duboku vezu između ljudi i mora. Osim posjete samom Oceanografskom muzeju, sudjelovali smo u radionici namijenjenoj edukatorima, učiteljima i odgajateljima tijekom koje su nam stručnjaci Oceanografskog muzeja prezentirali alate i prikazali STEM aktivnosti koje provode u sklopu edukacije o morskom okolišu s ciljem skretanja pozornosti učenika na važnost oceana i promicanja oceanske pismenosti. Tijekom našeg boravka u Lisabonu posjetili smo i Pavilhão do Conhecimento – Ciência Viva najveći znanstveni i tehnološki centar u zemlji. Imali smo priliku proizvesti tornado, voziti bicikl po užetu nekoliko metara iznad zemlje i ležati na krevetu od čavala, poigrati se sa sjenama i svjetlosnim efektima, uključili smo se u laboratorijske i kuhinjske aktivnosti, razgovore s istraživačima i još mnogo toga. Zadnjeg dana posjetili smo Nacionalni znanstveno-prirodoslovni muzej u Lisabonu i uputili se kući.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Instituta Plavi svijet.

 

Partneri:

Blue World Institute

Vis Archipelago Unesco Global Geopark

Hrvatski prirodoslovni muzej / Croatian Natural History

Institut za oceanografiju i ribarstvo Sveučilište Jurja Dobrile u Puli