U ponedjeljak, 24.07.2017. zaprimili smo dojavu o pronalasku mlade glavate želve (Caretta caretta) zapetljane u plastične strune u uvali Čikat u Malom Lošinju. Zahvaljujući g. Mariu Miloševiću, g. Čani Milušiću i g. Robertu Nikoliću koji su je pronašli i oslobodili, kornjača nazvana Lucky zadržana je na dvodnevnom promatranju u Oporavilištu za morske kornjače u Malom Lošinju. Nakon pregleda od strane veterinara dr.vet.med. Dubravka Devčića Lucky je danas dobio zeleno svjetlo za povratak u more. Nadamo se da će mu ime donijeti više sreće u istraživanju morskih prostranstava!

Iako već milijunima godina nastanjuju svjetska mora morske kornjače danas se suočavaju s bezbrojnim prijetnjama. Plutajući otpad predstavlja jednu od najznačajnijih prijetnji morskim kornjačama. Zbog iznimno spore razgradnje sintetičkih materijala, odbačeni plutajući otpad godinama ostaje u morskom okolišu, s negativnim utjecajima na okoliš. Divlje životinje poput morskih kornjača zapliću se u plutajuće smeće, ne mogu se osloboditi te se često uguše ili uginu od iscrpljenosti.

Stoga, promijenimo svoje ponašanje prema okolišu kako bi učinili Jadran sigurnim područjem za suživot ljudi i morskih kornjača!

Institut Plavi svijet vodi Oporavilište za morske kornjače u Malom Lošinju koje je otvoreno u sklopu provedbe projekta NETCET („Mreža za očuvanje kitova i morskih kornjača u Jadranu”) sufinanciranog  sredstvima Europske Unije kroz IPA Jadranski prekogranični program suradnje. Oporavilište za morske kornjače smješteno je u Sunčanoj uvali u Malom Lošinju i namijenjeno je zbrinjavanju i skrbi za morske kornjače u svrhu njihovog spašavanja, liječenja i oporavka s ciljem povratka u prirodu.

Ukoliko naiđete na ozlijeđenu morsku kornjaču, javite nam se na broj telefona 051 604 666 kako bi brzom intervencijom povećali šanse za oporavak ozlijeđenih jedinki morskih kornjača i na taj način doprinijeli zaštiti ovih strogo zaštićenih vrsta.