Institut Plavi svijet Vas poziva da posjetite izložbu otvorenu u sklopu projekta Sparks.

Sparks je veliki europski projekt u kojem surađuju 33 organizacije iz svih zemalja članica  Europske unije i Švicarske, kroz koji se građani mogu upoznati s konceptom i praksom „Odgovornog istraživanja i inovacija“ (RRI).

Projekt ima za cilj podizanje svijesti  o odgovornom istraživanju  i inovacijama kroz izložbe, događanja i publikacije, s posebnim naglaskom na tehnološke pomake u zdravstvu i medicini. RRI je europska inicijativa za uključivanje građana i dionika u procese istraživanja i inovacija koja ima za cilj osigurati da znanost i tehnologija reflektiraju  potrebe, prioritete i vrijednosti šireg društva. Projekt Sparks koordinira Europska mreža znanstvenih centara i muzeja (ECSITE).

Izložba  „Izvan laboratorija: Revolucija  „Uradi sam“ znanosti“ nastala je kao dio  projekta koji istražuje nove načine uključivanja ljudi  u znanstvena istraživanja. Izložba će obići ukupno 29 različitih muzeja, znanstvenih centara  i istraživačkih  institucija širom Europe u periodu od 2016. do 2018. godine.

Saznajte više na: www.sparksproject.eu

 

SADRŽAJ I STRUKTURA IZLOŽBE

Izložba pod nazivom „Izvan laboratorija: Revolucija „Uradi sam“ znanosti “ priča priču o   sve većem broj inovacija i znanstvenih otkrića razvijenih od strane hakera, skupina pacijenata i običnih građana. Oslanjajući se na primjere u medicinskim znanostima – od dijabetičara  koji je dizajnirao vlastitu umjetnu gušteraču, preko  zajednice koja istražuje  zdravstvene rizike  onečišćenja zraka – izložba prikazuje kako nove tehnologije otvaraju znanost za šire sudjelovanje javnosti pretvarajući procese  istraživanja i inovacija u rezultat.

Priče o sedam određenih pojedinaca i zajednica predstavljene su kroz predmete, fotografije, kratke filmove i suvremena umjetnička djela.

Predstavljene priče su grupirane oko tri teme : Građanska znanost, “Uradi sam“ biologija, Hakiranje za zdravlje. Četvrta sekcija predstavlja tri umjetnička djela kroz koju je prezentirano kako bi  „Uradi sam“ znanost i medicina mogle izgledati u budućnosti te što bi to moglo značiti za naše živote.

U sklopu  glavnog sadržaja  nalazi se i mali prostor za aktivnosti i radionice.

 

Izložba će biti otvorena za javnost u periodu od 10.10.2016 – 02.12.2016 u Lječilištu Veli Lošinj, zgrada V.

Ulaz je besplatan!