Nakon dva mjeseca oporavka, morska kornjača imena Bova predvečer je puštena u more s plaže Borik u Malom Lošinju. Bovu su početkom lipnja pronašli istraživači Instituta Plavi svijet u blizini otoka Visa. Radilo se o odrasloj ženki glavate želve (Caretta caretta) duljine oklopa od 70 cm i procijenjene starosti od 17-21 godine. Uočivši kornjačin oklop pun obraštaja na površini mora i uvjerivši se da životinja nije u stanju zaroniti, izvukli su je iz mora te je privremeno zbrinuli na Visu.

Kornjača Bova u trenutku pronalaska

Sljedećeg dana organiziran je prijevoz kornjače automobilom do Oporavilišta za morske kornjače u Malom Lošinju. Zaprimljena je izrazito iscrpljena s otvorenom ozljedom desne strane vrata zbog koje je posljedično nastala vidljiva oteklina. Naša veterinarka Tina Belaj, dr.med.vet, odredila joj je terapiju te pružila redovitu njegu rane. Također, tijekom prvih nekoliko tjedana oporavka opazili smo komadiće plastike koje je postepeno izbacivala iz organizma. Unatoč svemu navedenom, Bova se uspješno oporavila te je vrlo aktivna dočekala svoj povratak u more.

Bova u Oporavilištu za morske kornjače

Kako bi zabilježili podatke o njenom daljnjem kretanju, Bova je prije puštanja označena GSM odašiljačem razvijenim tijekom provedbe projekta Zajedničke akcije za poboljšanje statusa zaštite i očuvanja populacija morskih kornjača Europske unije (LIFE EUROTURTLES). Radi se o novorazvijenom uređaju koji koristi Snapshot GPS sustav za dobivanje podataka o lokacijama. Jednom kada kornjača izroni u području prekrivenom GSM signalom, GPS podaci se prenose kroz GSM mrežu.

Označavanje Bove GSM odašiljačem

Također, svi koji su se okupili kako bi ispratili Bovu, imali su priliku upoznati morske kornjače kroz postav pokretne izložbe o biologiji, ekologiji, zaštiti i očuvanju morskih kornjača u Sredozemnom moru. Izložba je razvijena kao jedna od aktivnosti podizanja svijesti javnosti u sklopu provedbe projekta LIFE EUROTURTLES.

Izložba Zaštita i očuvanje europskih morskih kornjača

Uz podršku LIFE financijskog instrumenta Europske unije, poboljšanje uvjeta boravka i oporavka morskih kornjača sufinancirano je provedbom projekta “Unapređenje i povećanje kapaciteta Oporavilišta za morske kornjače na Lošinju”, sredstvima Operativnog programa konkurentnost i kohezija Europskih strukturnih i investicijskih fondova (KK.06.5.2.04.0004).