Posljednje jesenske dane prije snižavanja temperature mora iskoristili smo za povratak morske kornjače Calimera u prirodu. Calimero je subadultna jedinka glavate želve (Caretta caretta) duljine oklopa od 52 cm koja je pronađena prije sedam mjeseci u blizini otoka Suska.

Ozljeda oklopa

Razlog Calimerovog zaprimanja bila je duboka ozljeda stražnjeg dijela oklopa koja je najvjerojatnije uzrokovana udarcem trupa plovila. U vrijeme pronalaska, zdravstveno stanje ove kornjače bilo je dodatno oslabljeno parazitskom invazijom. Nakon što je u našem oporavilištu prošla ciljanu terapiju, frakture stražnjeg dijela oklopa učvrstili smo i zaštitili smolom.

 

GPS-GSM odašiljač

Calimero se u more otisnuo opremljen GPS-GSM odašiljačem koji nam omogućava praćenje njegovog daljnjeg kretanja u svrhu istraživanja. Ovi uređaji razvijeni su u sklopu projekta „Zajedničke akcije za poboljšanje statusa zaštite i očuvanja populacija morskih kornjača Europske unije“ (LIFE EUROTURTLES) uz podršku LIFE financijskog instrumenta Europske unije.

Nažalost, prilikom sunčanja na površini mora veliki broj morskih kornjača strada pri sudaru s brodovima. Brodovi koji se kreću velikim brzinama udarcem pri sudaru ili brodskim propelerom mogu životinji nanijeti teške i ozbiljne ozljede te uzrokovati smrt. Stoga su pravovremene dojave o ozlijeđenim životinjama izrazito bitne kako bi im se pružila nužna pomoć kada je to još uvijek moguće.

Poboljšanje uvjeta boravka i oporavka morskih kornjača sufinancirano je sredstvima Europske unije kroz provedbu projekta “Unapređenje i povećanje kapaciteta Oporavilišta za morske kornjače na Lošinju”, iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija Europskih strukturnih i investicijskih fondova (KK.06.5.2.04.0004).