U petak, 16.03.2018., iskoristili smo nepovoljnu vremensku prognozu koja je ribarske brodove zadržala uz obalu otoka Lošinja kako bi održali radionicu za ribare. S okupljenim ribarima proveli smo individualne razgovore o postupanju s ulovljenim morskim kornjačama te o njihovim spoznajama o područjima važnim za morske kornjače prema unaprijed pripremljenim upitnicima. Cilj održavanja radionice bio je upoznavanje ribara s pravilnim postupanjem s kornjačom ulovljenom na udicu ili u mrežu, u svrhu umanjivanja prijetnji povezanih s ribarstvom i smanjivanja smrtnosti ulovljenih morskih kornjača.

Tijekom radionice ribarima je predstavljena eTurtle aplikacija za pametne telefone pomoću koje nam mogu dostavljati svoje podatke o opažanjima i slučajnom ulovu morskih kornjača u ribarske alate, te su im podijeljeni mobilni uređaji spremni za korištenje spomenute aplikacije.

Radionica je održana u sklopu projekta „Zajedničke akcije za poboljšanje statusa zaštite i očuvanja populacija morskih kornjača Europske unije“ – LIFE EUROTURTLES.