Morske kornjače su stalni stanovnici našeg mora. Plitke i (ljeti) tople vode sjevernog Jadrana jedno su od dva najveća i najznačajnija područja ishrane glavate želve u Sredozemlju, posebice za mlade životinje. Izuzetna važnost ovog područja potvrđena je i nedavnim utvrđivanjem brojnosti i rasprostranjenosti dupina i morskih kornjača iz zraka koje su u okviru projekta NETCET proveli Institut Plavi svijet i ISPRA, Rim. Međutim, dolaskom zime i padom temperature mora, mlade želve napuštaju sjeverni Jadran, no kamo točno odlaze još nije poznato.

Da bi odgovorili na ovo pitanje, tim hrvatskih i slovenskih znanstvenika uključenih u međunarodni projekt NETCET – Mreža za očuvanje kitova i morskih kornjača u Jadranu (www.netcet.org), će u more kod savudrijskog svjetionika u petak, 24. listopada 2014. u 12 sati pustiti četiri glavate želve obilježene satelitskim odašiljačima. Puštene želve će se tako pridružiti skupini od šest želvi koje su sa satelitskim odašiljačima već puštene tijekom ljeta u slovenskim vodama, a u planu je postavljanje odašiljača na još deset kornjača. Kretanje puštenih kornjača moći će pratiti i javnosti putem našeg web-a.

Pozivamo cjelokupnu zainteresiranu javnost i novinare da nam se pridruže tijekom puštanja glavatih želvi u more, a prisutni znanstvenici odgovoriti će na sva pitanja o životu morskih kornjača u Jadranu i našim istraživačkim aktivnostima.

Uporaba suvremene tehnologije omogućit će istraživačima praćenje kretanja i sezonskih migracija morskih kornjača u Jadranu te njihovog ponašanja. Osim slanja informacija o trenutnoj lokaciji, svaki je satelitski odašiljač opremljen senzorima koji bilježe dubine te profile zarona želvi i temperaturu mora, pa će stoga prikupljeni podaci po prvi puta dat trodimenzionalni uvid u način na koji glavate želve koriste staništa Jadrana. Uz identifikaciju područja zimovanja, ovo će istraživanje dati odgovor i na još jedno zanimljivo pitanje: vraćaju li se po završetku zimskog perioda mlade životinje natrag u svoja ljetna staništa u sjevernom Jadranu?

U provođenju ovog istraživanja znanstvenici iz slovenskog Instituta za bioraznolikost Sveučilišta na Primorskem, Instituta Plavi svijet iz Velog Lošinja, Morskog obrazovnog centra Pula te Državnog zavoda za zaštitu prirode usko surađuju s hrvatskim i slovenskim ribarima, u čijim se mrežama kao slučajni ulov često nađu morske kornjače. DZZP je u okviru nacionalnog Sustava za dojavu i praćenje izradio Protokol za dojavu i djelovanje u slučaju pronalaska uginulih, bolesnih ili ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja (http://www.dzzp.hr/sustav-za-dojavu-i-pracenje/k/protokol-o-nacinu-komunikacije-u-slucaju-zbrinjavanja-strogo-zasticenih-morskih-zivotinja-1291.html) gdje svaki nalaznik putem poziva službi 112 može dojaviti slučajan ulov, pronalazak ozlijeđene, bolesne ili uginule jedinke. Upravo su tako ulovljene želve u sklopu projekta NETCET korištene za satelitsko praćenje.

Podaci prikupljeni ovim istraživanjem pomoći će u boljem razumijevanju kompleksne biologije glavate želve u Jadranu te omogućiti njenu bolju i učinkovitiju zaštitu. To je i jedan od glavnih ciljeva međunarodnog projekta NETCET, kojeg u visini od 2,7 milijuna eura sufinancira Europska unija kroz IPA Jadranski program prekogranične suradnje, a u kojem, uz partnere iz Hrvatske i Slovenije, učestvuju i institucije iz Italije, Crne Gore i Albanije.

Kao iznimno migratorni organizmi, koji ne poznaju nacionalne granice, morske kornjače i drugi velikim morskim kralješnjacima (dupini, kitovi, morski psi itd), zajednička su prirodna baština i zajednička odgovornost svih zemalja koje dijele Jadran. Stoga je međunarodna suradnja i zajednički rad od ključnog značaja u planiranju učinkovitih i dugoročnih strategija njihovog očuvanja.

Koordinator ovog puštanja glavatih želvi je Morski obrazovni centar Pula. U slučaju da imate neka pitanja oko lokacije ili organizacije cijelog događanja, molimo obratite se gđi. Karin Gobić Medica na telefon 091-1381414

Pridružite nam se!

Više informacija o morskim kornjačama možete pronaći na adresi:http://www.plavi-svijet.org/kornjace/
Više informacija o puštanju morskih kornjača i fotografije za objavu možete preuzeti sa adrese:http://www.plavi-svijet.org/hr/press/morske_kornjace_obiljezene_satelitskim_odasiljacem/

OBAVIJEST

S obzirom na mogućnost slučajnog ulova glavatih želvi sa satelitskim odašiljačima u ribarske alate, pozivamo sve moguće nalaznike da nam čim žurnije dojave informaciju o njihovu pronalasku na brojeve
Državna uprave za zaštitu i spašavanje 112 iliInstitut Plavi svijet 051 604666,info@plavi-svijet.org
_____________________________________________________

Partneri:

Inštitut za biodiverzitetne študije
Znanstveno-raziskovalno središče
Univerza na Primorskem – http://www.zrs.upr.si/

Morski obrazovni centar Pula – http://www.aquarium.hr/centar-za-oporavak-morskih-kornjaca/

Državni zavod za zaštitu prirode – http://www.dzzp.hr/

Plavi svijet Institut za istraživanje i zaštitu mora – http://www.plavi-svijet.org/

http://www.facebook.com/blueworldinstitute