Institut Plavi svijet proslavio je 1. srpnja jubilarni 25. Dan dupina! Ovu posebnu prigodu obilježili smo dvodnevnim programom koji je obilovao zanimljivim događanjima kojima smo istaknuli dugovječnost našeg rada na istraživanju i zaštiti dupina te čitavog morskog okoliša.

Prvog dana proslave, u petak 30. lipnja, u Lošinjskom edukacijskom centru o moru predstavili smo  rad Instituta Plavi svijet putem predavanja o Jadranskom projektu dupin, Morskim kornjačama i provedbi projekta LIFE Euroturtles te retrospektivom proteklih 25 Dana dupina. Iste večeri, predstavili smo izložbu dizajnerskog nakita od recikliranih materijala autora Nenada Robana te klupu ispred Lošinjskog edukacijskog centra o moru koju su u tehnici mozaika kao poklon za 25. Dan dupina za nas izradili prijatelji iz Centra za zdravo odrastanje „Idem i ja“.

U subotu, 01. srpnja, u jutarnjim satima postavili smo izložbe likovnih radova – izložbu dječjih crteža, i i izložbu učenika Škole primijenjene umjetnosti iz Zagreba. Ostatak jutarnjeg programa protekao je u radionici i igraonici pod nazivom „Zapostavljene igre“. Sve navedene aktivnosti odvijale su se u Velom Lošinju, a istodobno smo započeli s oslikavanjem bočnog zida fasade DV Cvrčak u Malom Lošinju u suradnji s umjetnicima – Slaven Kosanović Lunar i Farid Rueda.

Popodnevni sati bili su rezervirani za edukativne igre za djecu „Potraga za skrivenim blagom“ , likovne radionice, plivačko natjecanje te vaterpolo turnir.

U večernjim satima predstavili smo Umjetničku zbirku Instituta Plavi svijet u Lošinjskom edukacijskom centru o moru. Zbirku čine radovi osmero renomiranih likovnih umjetnika: Tomislava Buntaka, Vice Tomasovića, Zdenka Bašića, Andree Resner, Vojina Hraste, Slavena Kosanovića Lunara, Sebastijana Dračića i Vendi Vernić koji su prepoznali vrijednost rada Instituta Plavi svijet te odlučili donirati svoje radove na temu mora kao potporu našem radu i poklon u povodu 25. Dana dupina.

Što se tiče ovogodišnjih kategorija u natjecanju spomenuti ćemo dobitnike nagrada. U kategoriji dječjih crteža najboljim uratkom proglašen je rad petogodišnjaka Urbana koji je u sklopu radionica u hotelu Vespera dobio umjetničku inspiraciju. Najboljim radom učenika Škole primijenjene umjetnosti iz Zagreba proglašen je rad Morane Marije Vulić.

Ovogodišnji pobjednici plivačkog natjecanja su Paolo Budinić u muškoj i Lucy Sedmakova u ženskoj konkurenciji. Uz domaće snage, na revijalnom vaterpolo turniru sudjelovali su i učenici internacionalne škole Halcyon iz Londona.

Pobjedu u  igri „Potraga za blagom“ već drugu godinu zaredom odnio je tim „Vatreni 2“ iz Velog Lošinja.

Završnicu proslave 25. Dana dupina uveličao je koncert Rundek Cargo Tria.

Hvala svima na sudjelovanju i obilježavanju još jednog Dana dupina.