Program 23. Dana dupina započeo je u jutarnjim satima ispred Lošinjskog edukacijskog centra o moru u Velom Lošinju gdje se okupilo 20-tak mališana vrtićkog i predškolskog uzrasta. Za okupljene mališane organizirali smo likovne i  edukativne radionice. Edukativne radionice sastojale su se od  demonstracije hranjenje mladunčadi dupina kako bi naglasili razliku u gustoći mlijeka između morskih i kopnenih sisavaca te pokusa prehrane velikih kitovi usana i kitovi zubana gdje spadaju i naši dobri dupini.

U poslijepodnevnim satima u uvali Rovenska u Velom Lošinju održano je natjecanje u plivanju u kojoj je sudjelovalo 100-tinjak djece.

U  kategoriji  – preko 12 godina najbrža trojica natjecatelja su  bili su Roko Lončarić, Igor Stanković i Nik Domajnka, u kategoriji od 10-12 godina Žan Kovač, Andrej Skelin i Matija Milovec, a u kategoriji do 10 godina Luka Buconjić, Toni Grašo i Marin Tompak.

U ranim večernjim satima ispred Lošinjskog edukacijskog centra o moru u Velom Lošinju organizirane su likovne radionice za najmlađe posjetitelje Dana dupina. Istovremeno, 50-tak natjecatelja školskog uzrasta podijeljeno je u 7 timova i  krenulo je s kartama Velog Lošinja u uzbudljivu igru “Potraga za skrivenim blagom”. Ove godine timovi su morali ispuniti 8 zadataka. Bilo je tu natjecanja u kvizu znanja, pamćenju morskih životinja, prepoznavanju morskih vrsta riba, prepoznavanju pojedinog dupina na temelju ožiljaka na njihovim leđnim perajama te  igra snalaženja u labirintu pomoću koje se djeci pokušalo približiti kako se dupini pomoću zvuka orijentiraju u svojem prirodnom okruženju. Osim zadataka  na svakoj postaji bili su skriveni  i dodatni  tragovi sa razno raznim zagonetkama.  Najuspješnija u “potrazi” bila su djeca okupljena pod imenom “Popaj”, čiji su članovi bili Marta Kvež, Chiara Curman, Lara Papler, Fabian Conforto.

Nakon toga uslijedilo  je glasanje i proglašenje pobjednika foto natječaja „Osluškuj more“.  Od šezdeset dospjelih fotografija, najkreativnijom je proglašena ona Zorana Nikolića iz Crne Gore. Drugo mjesto pripalo je Ankici Cvek iz Pule, a treće Veroniki Chladori iz Češke. Pobjednička fotografije možete pogledati na našoj Facebook stranici.

U večernjim satima, nakon svečenog proglašenja pobjednika svih natjecanja i uručenja nagrada natjecateljima , održano  je predavanje o dupinima na otvorenom.

Zahvaljujemo se svim natjecateljima i posjetiteljima što su nam se pridružili na još jednom obilježavanju Dana dupina.