U utorak 17.1.2012. istraživači Plavog svijeta dobili su dojavu o pronađenom uginulom dupinu, u luci na otoku Susku. Izlaskom na teren utvrđeno je da se radi o jedinki prugastog dupina (Stenella coeruleoalba) i to odraslom mužjaku. Vanjskim pregledom nisu pronađene ozljede koje bi upućivale na mogući uzrok smrti, međutim prilikom uzimanja uzorka kože i potkožnog masnog tkiva primjetili smo neuobičajeno obilno krvarenje. Tijelo uginulog dupina predano je nadležnoj veterinarskoj službi radi utvrđivanja uzroka smrti te očekujemo rezultate.

Prugasti dupini inače žive u otvorenim morima gdje su dubine veće od 200m, a pojavljivanja ove vrste u plitkom sjevernom Jadranu su tek povremena. Ipak, u posljednjih nekoliko godina dobivamo sve više dojava o viđenjima ove vrste pa je tako nedavno zabilježen i slučaj nasukavanja žive jedinke u Kaštelima kod Splita.

Kako je istraživanje dupina u divljini izuzetno teško, svaki slučaj pronalaska uginulih jedinki za istraživače predstavlja važan izvor podataka koji nam pomažu da detaljnije upoznamo biologiju i ekologiju ovih zakonom zaštićenih vrsta. Stoga Vas molimo da nam svaki pronalazak uginulih dupina dojavite na: 051 604 666 ili infoATplavi-svijet.org (zamijenite AT sa @).