Institut Plavi svijet je osmislio aplikaciju za mobilne uređaje i tablete u svrhu širenja dostupnih informacija o vrstama u Jadranskom moru na način da potakne javnost na sudjelovanje u prikupljanju znanstvenih podataka. Bilo da ste profesijom vezani za more ili jednostavno uživate u svom godišnjem odmoru ili ste pak odgovoran građanin, postoji novi i izravni način kako možete pridonijeti zaštiti morskih vrsta i staništa jednostavnom prijavom vašeg opažanja.

Doprinesite očuvanju morskih vrsta

Učinkovita zaštita životinja temelji se na točnim i ažuriranim informacijama o njihovoj brojnosti i rasprostranjenosti. Te informacije obično prikupljaju i obrađuju znanstvenici kroz svoja istraživanja i programe praćenja vrsta. Međutim, građani mogu značajno doprinijeti prikupljanju podataka kroz programe građanske znanosti koristeći modernu tehnologiju. Građani mogu prijaviti svoje opažanje i na taj način omogućiti dostupnima dodatne ključne informacije koje pružaju bolji uvid u stanje bioraznolikosti i okoliša u cjelini.

Kako instalirati aplikacije koje nisu s Google Play Store-a:

Kako bi ste omogućili instalaciju aplikacije morate uključiti postavku “Nepoznati izvori” (Unknown Sources) na vašem pametnom telefonu. Time omogućavate da se aplikacija instalira s naše web stranice:

Postavke ->Sigurnost ->Nepoznati izvori ->Pritisnite tipku “U redu”

Preuzmite aplikaciju:

https://argonauta.studio/BlueWorld/MarinePartnership.apk

Kada na moru opazite neku zanimljivu vrstu pokrenite aplikaciju i slijedite upute – odaberite vrstu, automatski odredite svoju lokaciju, priložite fotografiju i pošaljite! Vaša dojava biti će vidljiva kao točka na interaktivnoj karti! Ako nemate pristup internetu ili vam je lakše, podatke o opažanju možete poslati i naknadno. Tada lokaciju opažanja odredite na karti, dodajte fotografiju i pošaljite!

Ne zaboravite dodati svoje osobne podatke. Vaši osobni podaci nisu vidljivi nikome, ne koristimo ih za promotivne svrhe i ne dijelimo ih ni sa kim – oni nam služe samo da vas možemo kontaktirati ako su nam potrebne dodatne informacije kako bi provjerili detalje vašeg opažanja!

Ukoliko imate dodatna pitanja ili vam je potrebna pomoć u prijavi opažanja, kontaktirajte nas na info@blue-world.org.