Plavi svijet Institut za istraživanje i zaštitu mora zaprimio je tijekom jutra 29.05.2010. dojavu o opažanju dupina sa ozljedom repne peraje ispred uvale Mala Lamjana na otoku Ugljanu. Županijski centar 112 iz Zadra prenio nam je informaciju g. Tomislava Vidova o opažanju ozlijeđenog dupina koji već dva dana boravi u blizini uvale Mala Lamjana na otoku Ugljanu. Prema dojavi, dupin je imao ozljedu na repnoj peraji.

Istraživači Plavog svijeta, mr.sc. Nikolina Rako i prof. Grgur Pleslić odmah su se istraživačkim plovilom uputili prema Ugljanu kako bi utvrdili u kakvom je stanju dupin te kolike su ozljede. Po dolasku na lokaciju utvrdili su da se radi o odraslom dobrom dupinu (Tursiops truncatus) u dobroj fizičkoj kondiciji ali sa teškom ozljedom korijena repne peraje oko koje je omotan veći komad ribarske mreže i konopa. Prema veličini i velikoj dubini ozljede zaključili smo da ozljeda nije nastala nedavno već da dupin duže vrijeme povlači ovaj komad za sobom. Također, s obzirom na veliku ozljedu koju je zapletena mreža napravila na repnom dijelu tijela dupina pretpostavljamo da je mreža bila zakvačena te je dupin prilikom pokušaja da se izvuče iz mreže snažnim povlačenjem napravio duboke posjekotine u repnom dijelu tijela u koje su se urezali konop i mreža. Zakačena mreža, vjerojatno dodatno otežana olovom, povlačila je dupina prema dnu otežavajući pokušaje da izađe na površinu udahnuti zrak.

Nakon utvrđivanja svih činjenica i fotografiranja leđne peraje za daljnju analizu i identifikaciju, pokušali smo pristupiti životinji. Iako je dupin bio vidno iscrpljen, te u stanju šoka, nije dozvoljavao približavanje istraživačkog plovila. Stoga smo se plivajući pokušali u više navrata približiti životinji kako bi je oslobodili, no bezuspješno. Također, u pomoć su nam priskočili i ronioci iz Ronilačkog centra Ugljan no bez uspjeha. Pokušaji su trajali sve do noći kada smo morali napustiti područje.

Zbog loših vremenskih uvjeta tijekom 30.5.2010. nismo mogli izaći na teren no organiziran je monitoring dupina dok se u međuvremenu radi na osmišljavanju najučinkovitije metode kako bi se što prije pomoglo životinji.

Ozlijeđeni dupin kod Lamjane u sve je težem stanju te postoji mogućnost da se životinja uguši ili nasuče na obalu. Stoga molimo sve građane da nam dojave svoja opažanja u slučaju susreta s ovim dupinom (tel 051 604666) te da se ne približavaju dupinu, posebice ne s ciljem hvatanja životinje i slično.

O cijeloj situaciji obaviješteni su Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu prirode, Inspektor zaštite prirode Zadarske županije te Pomorska policija te ćemo u suradnji s njima pokušati daljnje akcije spašavanja ovog dobrog dupina.

Detaljnim uspoređivanjem fotografija leđne peraje lamjanskog dupina sa dupinima u katalogu leđnih peraja dobrih dupina sjevernog Jadrana Plavog svijeta utvrđeno je kako se ne nalazi u katalogu te da se radi o do sada nepoznatoj jedinki.

Dobri dupini prilagodljive su i oportunistične životinje koje se hrane raznolikim plijenom. Također, povremeno se hrane i ribom koja je uhvaćena u ribarske mreže. Posebice se tom strategijom “olakšanog” hranjenja služe starije životinje koje ne mogu uloviti plijen ili prilikom nedostatka plijena. Tijekom takvog hranjenja na mreži dupini se mogu zaplesti u ribarsku mrežu. Međutim, dupini se mogu i nehotično zaplesti u mreže koje se postavljaju u područjima u kojima borave dupini, posebice ako se one postavljaju u kanalima i uskim prolazima što uzrokuje slučajno zaplitanje i ugibanje. Također, potrgane, odbačene ili izgubljene ribarske mreže koje plutaju morem predstavljaju veliku opasnost za dupine ali i druge morske životinje koje se u njih često znaju zaplesti.

Dobri dupini zakonom su zaštićeni. No oni su i ugrožena vrsta te je njihova zaštita važna za njihov opstanak u Jadranskom moru. Stoga vas još jednom pozivamo da nam dojavite svoja opažanja uginulih ili ozlijeđenih životinja kako bi im mogli pomoći.

Više informacija možete pronaći na našoj web stranici www.plavi-svijet.org te na naš broj telefona 051 604666

Fotografije lamjanskog dupina nalaze se na adresi www.plavi-svijet.org/hr/znanost/lamjana/

Hvala na pomoći i suradnji!