Kao posljedica snažne bure koja je prethodnih dana puhala jačinom od preko 30 čvorova, jučer su u Oporavilište za morske kornjače na Lošinju zaprimljene tri jedinke glavate želve (Caretta caretta).

Morska kornjača u luci Veli Lošinj

Ujutro smo zaprimili dojavu o opažanju velike morske kornjače u luci Veli Lošinj. Radilo se o odrasloj ženki glavate želve duljine oklopa od 69 cm i težine 40 kg. Tijekom njenog spašavanja, uočili smo još dvije mlade morske kornjače kako plutaju. Njihov proces hibernacije naglo je prekinut uslijed nepovoljnih vremenskih uvjeta. Očigledno pothlađene, sve tri jedinke zbrinute su u oporavilištu za morske kornjače gdje im je pružena potrebna skrb. Po zaprimanju nazvane su Bura, Veli i Saturn.

Kornjače su hladnokrvne životinje čija temperatura ovisi o temperaturi okoliša. Da bi preživjele zimu, morske kornjače migriraju prema toplijim područjima. Poznato je da u Jadranu zimi migriraju od sjevera prema jugu. Također, ulaze u period hibernacije tijekom kojeg je metabolička aktivnost znatno smanjena radi uštede energetskih zaliha organizma. Organizam postaje trom te ne pokazuje gotovo nikakav odgovor na vanjske podražaje. Stoga morske kornjače zimu provode mirujući na morskom dnu u plićim priobalnim područjima. Tijekom hibernacije izranjaju svakih 4-7 sati samo kako bi udahnule. U slučaju oštre zime, zbog izlaganja niskim temperaturama morske kornjače postaju vrlo slabe i letargične te nisu u stanju ponovno zaroniti kako bi se vratile na mjesta na kojima se mogu zaštititi od hladnoće.

Spašena mlada glavata želva

 

Zahvaljujući provedbi projekta “Unapređenje i povećanje kapaciteta oporavilišta za morske kornjače na Lošinju” (KK.06.5.2.04.0004) Institut Plavi svijet nastavlja raditi na poboljšanju uvjeta boravka i oporavka morskih kornjača. Projekt je sufinanciran iz Kohezijskog fonda europskih strukturnih i investicijskih fondova.