Valbiska, mlada glavata želva koja se posljednja četiri mjeseca uspješno oporavlja od ozljede nastale zarezivanjem kože uslijed zaplitanja u mrežu ili otpad, odnedavno više nije usamljena. Naime, tijekom siječnja su u Oporavilište za morske kornjače u Malom Lošinju zaprimljene čak tri jedinke glavate želve (Caretta caretta). Nažalost, jedna je jedinka pronađena nasukana u vrlo teškom stanju te je nedugo nakon zaprimanja uginula.

Preostale dvije zaprimljene jedinke zadržane su na oporavku. Apox je mlada glavata želva pronađena 12.01.2021. kako pluta u luci Mali Lošinj. Zaprimljena je iscrpljena i pothranjena s dubokom ozljedom između vrata i prednje desne peraje. Nakon tjedan dana primjene infuzijskih otopina, kornjača je prihvatila hranu, što je pridonijelo poboljšanju općeg stanja i uspostavljanju normalne plovnosti. Uz svakodnevno ispiranje fiziološkom otopinom i tretiranje ozljede manuka medom koji djeluje kao prirodni antibiotik, biti će potrebno određeno vrijeme kako bi rana u potpunosti zacijelila.

30.01.2021. obaviješteni smo o nasukavanju mlade jedinke glavate želve u Zlatnoj uvali u Malom Lošinju. Iako pothranjena i iscrpljena, kornjača nije imala vidljivih vanjskih ozljeda. Po zaprimanju u oporavilište utvrđen je poremećaj kontrole plovnosti pri kojem kornjača pliva isključivo na površini vode te nije u mogućnosti zaroniti. Smještanjem kornjače u duboki bazen njezino stanje se poboljšalo te se nadamo pozitivnom ishodu njezinog oporavka.

Sredstva za osiguravanje zadovoljavajućih uvjeta prihvata i smještaja ozlijeđenih morskih kornjača osigurana su provedbom projekta LIFE EUROTURTLES financiranog od strane EU kroz program LIFE, dok je skrb o životinjama financirana od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske. Također, zahvaljujući sredstvima iz programa konkurentnost i kohezija europskih strukturnih i investicijskih fondova započeli smo s provedbom projekta “Unapređenje i povećanje kapaciteta oporavilišta za morske kornjače na Lošinju” (KK.06.5.2.04.0004) kojim će se ubuduće omogućiti oporavak još većeg broja ozlijeđenih jedinki.