Veli, posljednja od tri morske kornjače koje su uslijed snažnog nevremena u ožujku zaprimljene u Oporavilište za morske kornjače na Lošinju, danas je puštena u more. Povratak ove oporavljene glavate želve (Caretta caretta) u prirodu organizirali smo na Punti u Velom Lošinju, nedaleko od mjesta na kojem je prije nekoliko mjeseci spašena. Prekid hibernacije i dugo izlaganje niskim temperaturama mora tada su doveli do smanjenja njenih vitalnih funkcija. Prilikom zaprimanja bila je izrazito pothranjena što je ujedno i razlog duljeg zadržavanja na oporavku. No, tijekom oporavka je utrostručila svoju težinu te povratak u more dočekala veća i snažnija! Za povratak u prirodu pripremala se u bazenu za stjecanje kondicije smještenom u zaštićenoj uvali u moru.

Uz djelatnike Instituta Plavi svijet Veloga su u prirodu ispratili učenici područne škole Veli Lošinj OŠ Maria Martinolića i vrtićka skupina Pčelice iz DV Cvrčak iz Velog Lošinja.

Kontinuiranim aktivnostima opremanja oporavilišta i edukacije djelatnika Institut Plavi svijet nastoji omogućiti što kvalitetniju skrb ozlijeđenim i bolesnim morskim kornjačama do njihovog povratka u prirodu. Projekt „Unapređenje i povećanje kapaciteta oporavilišta za morske kornjače na Lošinju“ sufinanciran je sredstvima EU iz Kohezijskog fonda.