U okviru aktivnosti Oporavilišta za morske kornjače prikupljamo i podatke o uginulim morskim kornjačama. Svaka uginula jedinka izvor je podataka korisnih pri praćenju njihove prisutnosti i kretanja na području Jadranskog mora. Uz bilježenje morfometrijskih podataka poput zakrivljene dužine i zakrivljene širine oklopa te određivanje vrste i spola (ukoliko je to moguće), posebnu pozornost obraćamo na činjenicu je li morska kornjača u trenutku pronalaska označena markicama na perajama. Ukoliko je kornjača označena prilikom gniježđenja, iščitavanjem podataka s markice možemo saznati s kojih gnijezdišta pojedine jedinke potječu. Nadalje, analizom prikupljenih morfometrijskih podataka moguće je dobiti uvid u dobnu strukturu populacije. Također, ovisno o stadiju raspadanja za određen broj jedinki moguće je pretpostaviti vjerojatni uzrok smrti (progutana udica, sudar s brodovima, zapetljavanje u mrežu ili otpad…).

Sjeverni i srednji Jadran poznati su kao jedno od dva najvažnija staništa za ishranu i prezimljavanje glavatih želvi u Sredozemnom moru. Tijekom posljednja dva mjeseca zaprimili smo ukupno 15 dojava o pronalasku uginulih morskih kornjača na području Cresko-lošinjskog arhipelaga. U svim slučajevima radilo se o morskim kornjačama vrste glavata želva (Caretta caretta) koja je ujedno i najčešća od tri vrste morskih kornjača koje obitavaju u Jadranu.

Zahvaljujemo svim građanima koji nam šalju informacije o pronalasku uginulih ili ozlijeđenih jedinki te ih pozivamo da nam svoja opažanja dojave i ubuduće putem emaila info@plavi-svijet.org, našeg Facebook profila (fb.com/BlueWorldInstitute) ili na WhatsApp/Viber ili poziv na broj +385 91 567 0938. Opažanja nam možete dojaviti i putem aplikacije eTurtle za mobilne telefone razvijene u sklopu projekta LIFE Euroturtles ili web stranice https://www.euroturtles.eu/web-app/#/.

Prema Protokolu za dojavu i djelovanje u slučaju pronalaska uginulih, bolesnih ili ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja (morski sisavci, morske kornjače i hrskavične ribe), u slučaju pronalaska istih svakako je potrebno obavijestiti i županijski centar 112 koji preuzima organizaciju zbrinjavanja uginulih, bolesnih ili ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja putem nadležnih institucija.