U Lošinjskom edukacijskom centru o moru u Velom Lošinju održane su 18. i 19. veljače 2016. radionice na temu razvoja turizma temeljenog na prirodnim vrijednostima te mogućnosti suradnje između udruga, javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima, turističkog i privatnog sektora te javnosti, a sa ciljem očuvanja bioraznolikosti Jadranskog mora. Ove radionice organizirane su u sklopu projekta „Partnerstvo za održivo korištenje zajedničkih morskih resursa” kojeg provode Institut Plavi svijet, udruga Argonauta iz Murtera, Plavi svijet Vis, javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima Primorsko-goranske županije Priroda i javna ustanova Nacionalni park Kornati, a kojeg financiraju Europska unija i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Projekt se provodi u tri županije: Primorsko-goranskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj, tako da se nakon Velog Lošinja radionice održavaju i u Murteru i Komiži.

Na radionicama u Velom Lošinju sudjelovale su Martina Lipovac u ime grada Malog Lošinja, Kristina Badurina u ime turističke zajednice Malog Lošinja te predstavnici i zaposlenici lokalnih firmi i obrta koji se bave raznim oblicima turizma vezanog uz more, većinom iznajmljivači plovila i brodari/izletnici. Tijekom radionica prezentirani su značaj i važnost očuvanja bioraznolikosti Jadranskog mora, s naglaskom na megafaunu u Primorsko-goranskoj županiji te načini pravilnog postupanja na moru prilikom opažanja ugroženih vrsta. Druga važna tema bila je mogućnost uključivanja zainteresiranih sektora, ponajprije turističkog, u problematiku usklađivanja potreba za očuvanjem mora sa potrebom razvoja turizma temeljnog na prirodnim vrijednostima. Tako je prezentiran i jedan od glavnih rezultata projekta, a to je upravo stvaranje formalnog partnerstva – „Partnerstva za more”, između svih dionika koji su na neki način vezani uz more i koji prepoznaju suradnju među raznim sektorima kao temelj održivog napretka turizma.

Nikolina Rako-Gospić i Grgur Pleslić iz Instituta Plavi svijet prezentirali su najnovija saznanja o stanju dobrih dupina i morskih kornjača u Jadranu na temelju rezultata monitoringa kojeg Institut Plavi svijet provodi u akvatorijima tri županije, a Jure Miočić-Stošić iz udruge Plavi svijet Vis prezentirao je stanje ostalih velikih morskih kralježnjaka u Jadranu. Patrik Krstinić iz javne ustanove Priroda je prisutne upoznao sa prirodnim vrijednostima i zaštićenim područjima u Primorsko-goranskoj županiji dok je Martina Markov iz javne ustanove Nacionalni park Kornati prezentirala prirodna i kulturna bogatstva Kornata te dosadašnja iskustva i izazove u upravljanju zaštićenim područjem. Osim prezentacija, pokrenute su i otvorene rasprave gdje su se mogla čuti razna iskustva i specifični problemi sudionika.

Osim toga prisutni su upoznati i s ostalim projektnim aktivnostima, među kojima se svakako ističu web stranice projekta (www.partnerstvozamore.org/hr) te aplikacija za pametne telefone i tablete, uz pomoć kojih se bilo tko može uključiti u program monitoringa. Naime, web stranice i aplikacija omogućuju vrlo jednostavno dojavljivanje opažanja rijetkih, ugroženih ili zaštićenih morskih vrsta čime javnost može doprinijeti naporima struke pri osmišljavanju mjera zaštite mora. Osim toga, web stranice i aplikacija sadrže informativno-edukativne sadržaje s ciljem promocije okolišno odgovornog ponašanja na moru, razvoja turizma temeljenog na principima održivosti te u međusektorske suradnje odnosno „Partnerstva za more”.

Iako je sam projekt „Partnerstvo za more” u završnoj fazi, cilj je daljnje uključivanje lokalnih dionika u partnerstvo pa i ovim putem pozivamo sve zainteresirane za suradnju da kontaktiraju Institut Plavi svijet. Svi kontakti mogu se pronaći na web-stranicama projekta – www.partnerstvozamore.org/hr