Institut Plavi svijet i Bioteka-udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti u tjednu od 11. do 15. kolovoza 2014., uspješno su organizirali Ljetnu školicu biologije u Lošinjskom edukacijskom centru o moru u Velom Lošinju.

Program Ljetne školice biologije bio je namijenjen djeci od 7 do 12g., a svi zaintersirani polaznici imali su priliku proći zanimljiv i originalan program radionica u kojem je svako dijete imalo priliku samostalno napraviti pokus te tako okusiti rad pravih znanstvenika u laboratoriju. Tako su mali znanstvenici otkrivali gdje se sve nalaze šećeri, koje namirnice imaju najviše vitamina C, kriju li listovi biljaka još neke boje osim zelene, kako izolirati vlastitu DNA uz pomoć kućanskih potrepština itd. Osim toga, saznali su i kako razlikovati dupine, kako pratiti svjetske putnike; morske kornjače te brojne druge informacije koje su otkrile koje sve ljepote i teškoće krije istraživački rad s ovim morskim životinjama.

Ljetna školice biologije izazvala je veliki interes roditelja i djece te je sa svakom novom održanom radionicom rastao interes za sudjelovanjem u ovom programu. U konačnici, na žalost, nismo mogli primiti sve zainteresirane zbog ograničenog broja mjesta. Unatoč činjenici da je u učionici bilo mjesta za 12 polaznika, gotovo svakoga dana bilo ih je 15, a više od toga jednostavno nije išlo. Očekivanja organizatora ovime su nadmašena, a s obzirom na ohrabrujuće komentare roditelja i zadovoljstvo malih polaznika, smatramo da ovu školicu i suradnju možemo proglasiti izrazito uspješnom. Iz navedenih razloga, Institut Plavi svijet i udruga Bioteka planiraju već sada nastavak suradnje na ovom projektu i sljedeće godine te proširenje suradnje u smjeru stvaranja novih edukativnih programa kojima se potiče popularizacija znanosti među najmlađima.