Dragi prijatelji,

Dan dupina organiziran je ove godine po 19. put u Velom Lošinju. Najveća novost ovogodišnje manifestacije bila je promjena datuma budući da je on pomaknut s tradicionalne prve subote u kolovozu na početak srpnja, točnije 01. srpnja 2011. O promjeni datuma dugo smo razmišljali i u suradnji s pokroviteljem manifestacije Turističkom zajednicom Grada Malog Lošinja odlučili smo se za novi termin budući da se prvog vikenda u kolovozu paralelno odvija nekoliko događanja na našem otoku. Odaziv posjetitelja i sudionika ovogodišnjeg Dana dupina nadmašio je naša očekivanja te smo odlučili da će se i svi budući Dani dupina održavati 01. srpnja nevezano za dan u tjednu.

Na izložbu dječjih likovnih radova odazvao se rekordni broj škola i vrtića iz čitave Hrvatske te smo izložili čak 430 crteža u najrazličitijim likovnim tehnikama. Zbog velikog odaziva odlučili smo se za dodjelu nagrada u 2 kategorije – pojedinačnoj i grupnoj. Za najbolji crtež u pojedinačnoj kategoriji odabran je rad Ivana Grgića, učenika 4.b razreda OŠ Jure Kaštelana iz Zagreba, a za najbolji grupni rad i izniman trud odabran je rad 3.b razreda OŠ Kozala iz Rijeke. Budući da nisu prisustvovali proglašenju, pobjednicima će njihove nagrade biti poslane poštom.

Službeni početak 19. Dana dupina upriličen je u podne u Lošinjskom edukacijskom centru o moru otvaranjem izložbe fotografija Foto Kluba Lošinj pod nazivom „Otok“. Izloženi su radovi 13 autora koji će se moći razgledati do kraja srpnja.

U popodnevnim satima u suradnji s Vaterpolo klubom Lošinj –Jazon organiziran je već tradicionalni vaterpolo turnir na kojem je sudjelovalo 8 ekipa, a pobjedila je ekipa „Orci“.  U likovnim radionicama sudjelovao je do sada rekordni broj mališana, a kao omiljena tehnika ove godine pokazala se kreda. U sat vremena čitav se trg ispred Lošinjskog edukacijskog centra o moru zašarenio pravim malim umjetničkim djelima.

Igra „Potraga za skrivenim blagom“ okupila je osamdesetoro igrača u dobi od 7-14 podijeljenih u 9 timova. Pobjedio je tim „Pirati s Lošinja“ koji je okupio djecu iz dječje bolnice Srebrnjak koja su se tijekom svog boravka na oporavku na Lošinju pridružila našoj manifestaciji.

U večernjim satima proglašeni su pobjednici svih natjecanja uključujući i web natječaja za najbolju fotografiju na temu „Krupni planovi Lošinja“, organiziranoj na web stranici naših partnera – turističke agencije Turist. Pobijedila je fotografija „La Turista“ Marca Dilavanze iz Padove. Pobjednička fotografija, kao i sve ostale s natječaja mogu se pogledati na www.island-losinj.com

19. Dan dupina završio je u kasnim večernjim satima prekrasnim koncertom gitarskog tria PASABI iz Malog Lošinja, a već idućeg dana počeli smo prikupljati nove dječje crteže za slijedeću godinu….