Institut Plavi svijet je u okviru projekta LIFE Delfi, kojeg sufinanciraju Europska unija kroz program LIFE i Ured za udruge Vlade RH, razvio aplikaciju „Marine Ranger“ za mobilne uređaje. Aplikacija omogućava svim zainteresiranim građanima da postanu „građani znanstvenici“ i pridruže se aktivnostima praćenja morskih sisavaca – dupina, kitova i sredozemne medvjedice.

Aplikacija vam omogućava da kad god ste na moru, bilo da lovite ribu, ronite, jedrite, plivate ili samo uživate na obali i opazite morske sisavce, vaša opažanja podijelite sa znanstvenicima. Prikupljanjem informacija o opažanjima morskih sisavaca možemo značajno unaprijediti njihovo istraživanje i zaštitu s obzirom da se tako lakše mogu utvrditi područja veće prisutnosti pojedinih vrsta, trendovi u njihovoj brojnosti i posebice pojavljivanje rijetkih i novih vrsta.

Aplikacija je namijenjena i ribarima koji mogu dojaviti slučajni ulov dupina u mreže i tako pomoći utvrditi koji ribarski alati imaju značajniju interakciju s dupinima. Time se mogu poduprijeti istraživanja koja imaju za cilj razvoj mjera kojima se interakcija i štete koje dupini čine na ribarskim alatima mogu smanjiti te se time smanjuje ekonomski gubitak ribarima i smrtnost dupina.

Aplikacija vam omogućava da prijavite i svoja opažanja iz prijašnjih godina. Takva opažanja mogu biti posebno važna s obzirom da mogu dopuniti informacije o prisutnosti i brojnosti pojedinih vrsta u područjima koja nisu bila obuhvaćena istraživanjima. Opažanja iz prošlosti također mogu pomoći i u praćenju pojavljivanja novih vrsta koje su s obzirom na promjene u okolišu i globalno zatopljenje sve češće u Sredozemnom i Jadranskom moru.

Također, građani se često susreću s ozlijeđenim, nasukanim ili uginulim dupinima koje pronalaze na obali ili u moru. U tom trenutku nije uvijek jednostavno utvrditi koga nazvati i kome se obratiti. Korištenjem aplikacije i odabirom statusa pronađene životinje, aplikacija će vam ponuditi mogućnost poziva na broj službe ili organizacije koja može organizirati zbrinjavanje i pomoć. Ako ne želite uputiti poziv, dojave o uginulim i ozlijeđenim životinjama aplikacija će automatski proslijediti nadležnim službama i organizacijama koje će u najkraćem roku organizirati pomoć. Da bi olakšali pronalazak životinje i prikupljanje potrebnih dodatnih informacija, molimo vas da u aplikaciji ostavite svoje točne podatke kako bi vas po potrebi mogli kontaktirati.

Konačno, ako vas zanimaju morski sisavci, kroz aplikaciju možete doznati više o svim vrstama koje su se kroz povijest pojavljivale u Jadranskom i Sredozemnom moru, a možete i pogledate što su dojavili drugi morski rendžeri. Ako pozovete i svoje prijatelje da se pridruže u praćenju možete sudjelovati zajedno!

Kako bi nagradili vaš trud, svaki tjedan `Usvajanjem dupina` nagradit ćemo morskog rendžera koji prijavi najzanimljivije opažanje i onog koji pridobije najviše svojih prijatelja da se registriraju kroz aplikaciju. U rujnu ćemo najaktivnije morske rendžere nagraditi boravkom na Lošinju, sudjelovanjem u promatranju dupina i upoznavanjem s našim znanstvenicima.

Aplikaciju možete preuzeti na www.marine-ranger.org.

Aplikacija „Marine Ranger“ razvijena je u okviru projekta „LIFE Delfi – Smanjenje interakcije s ribarstvom“ kojeg kroz financijski instrument LIFE sufinancira Europska Unija. Također, provedbu projekta u Hrvatskoj sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta iznesena u ovoj objavi i aplikaciji isključiva su odgovornost Instituta Plavi svijet i ne moraju nužno odgovarati stavovima Europske unije ili Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.