Direktor programa zaštite Plavog svijeta, dr. Peter Mackelworth jedan je od 30 stručnjaka iz Sredozemlja pozvan na istraživačku radionicu Međunarodne komisije za znanstveno istraživanje Mediterana (CIESM) s ciljem izrade prijedloga osnivanja Mediteranskih morskih mirovnih parkova koji će uključivatiu kako nacionalne vode tako i područja otvorenog mora i međunarodnih voda. Cilj ovog ambicioznog poduhvata je izrada prijedloga dokumenta poduprtog najrelevantnijim znanstvenim informacijama koji će predsjednik CIESMa, princ Albert II od Monaka predstaviti predsjednicima država i vlada zemelja sredozemlja s ciljem zaštite najmanje 10% površine Sredozemnog mora.

Dr. Mackelworth predstavljao je Plavi svijet te je svojim znanstvenim i stručnim iskustvom predstavio biološku raznolikost Jadrana uz posebni osvrt na velike morske kralješnjake i rezultate istraživanja brojnosti kitova (Cetacea) u Jadranu prebrojavanjem iz zraka.

Radionica pod nazivom ‘Science for peace: proposing coast-to-coast International Marine Parks in the Mediterranean’ održava se od 18-20. studenog 2010. u Sirakuzi (Sicilija), Italija.