Danas smo zaprimili vijest o pojavljivanju kita, vjerojatno velikog kita (Balaenoptera physalus) u području Riječkog zaljeva.

Kita (na fotografiji) je opazio i snimio g. Zvonko Brkljačić koji je sliku i vijest proslijedio Novom listu nakon čega nas je kontaktirao novinar, g. Petrak kako bi provjerio identifikaciju vrste.

Veliki kitovi redovito se susreću u Jadranskom moru, uglavnom u južnom i srednjem Jadranu, iako ne postoji informacija o tome kada ulaze u Jadran niti u kojem broju. Možemo pretpostaviti da u Jadran dolaze u potrazi za hranom, prvenstveno sitnom plavom ribom i planktonskim račićima. Veliki kitovi Sredozemnog mora za razliku od ostalih velikih kitova, ne migriraju tj. ne napuštaju Sredozemno more u ljetnom periodu kada kitovi iz Atlantskog oceana migriraju prema Sjevernom polu gdje se tijekom ljetnog obilja hrane. U većem broju sredozemni veliki kitovi okupljaju se u Ligurskom moru koje je zbog toga i proglašeno zaštićenim morskim područjem (rezervat Pelagos) kojeg su zajednički osnovale Italija, Francuska i Monako.

Također, veliki kitovi kao niti jedna druga vrsta kitova i dupina NE PRATE KRUZERE i druge velike brodove i u Jadran ne ulaze kako bi se hranili otpatcima koje takva plovila bacaju. Oni u Jadran dolaze stoga što je Jadransko more dio Sredozemnog mora pa je njihovo pojavljivanje sasvim očekivano. Međutim, s obzirom na hidrografske karakteristike, raspoloživost plijena i samu ekologiju pojedine vrste u Jadranu se zadržavaju duže ili kraće.

Također, u Jadranu se povremeno pojavljuju i vrste koje ne žive u Sredozemnom moru, ali povremeno u njega zalutaju. Upravo takav slučaj bio je pojava grbavog kita(Megaptera novaeangliae) koji je više od mjesec dana boravio u Piranskom zaljevu. S obzirom da je tijekom povijesti pojavljivanje grbavog kita u Sredozemlju rijetko zabilježeno, vjerojatnost da je kit opažen u Riječkom zaljevu upravo grbavi kit je veoma mala.

Kako bi mogli pratiti pojavljivanje i boravak velikih kitova u Jadranu, molimo vas da nam sve podatke o opažanjima javite emailom (info@plavi-svijet.org) ili telefonom 051-604666.