Pretpostavljamo kako ste čuli (a ako niste sad jeste!) da smo jučer tijekom gostovanja u RTL Direktu voditeljici Mojmiri Pastorčić „poklonili“ dupinku koju smo prema njoj nazvali Mojmira. Dupine naravno ne možemo poklanjati s obzirom da su oni divlje i zakonom zaštićene životinje, no s obzirom da dobre dupine koje susrećemo u Jadranu tijekom naših istraživanja prepoznajemo ponaosob temeljem fotografija njihovih leđnih peraja, jednu lošinjsku dupinku imenovali smo po dragoj nam voditeljici.

A što znamo o dupinki Mojmiri?

Lovro, Ella i njen mladunac, Leap i Mojmira (krajnje desno)

Lovro, Ella i njen mladunac, Leap i Mojmira (krajnje desno)

Mojmira je dupinka koju često susrećemo sa istočne strane Lošinja, prema Virskom moru i sjeverno-dalmatinskim otocima. Mojmiru smo prvi put s mamom Sonjom vidjeli 2014. Tad je već bila nešto veći mladunac pa pretpostavljamo da se rodila tijekom jeseni 2013. Mojmiru kao i sve naše dobre dupine prepoznajemo po obliku i jedinstvenim uzorcima koje vidimo na njihovim leđnim perajama – urezi, ogrebotine i ožiljci na leđnoj peraji stvaraju jedinstveni izgled koji bi mogli usporediti s otiskom prsta kod ljudi. Iako ni Mojmira ni mama Sonja nemaju veće ureze na leđnoj peraji, obje su lako prepoznatljive po svojim izrazito izduženim i oštrim perajama (gotovo kao Mojmirini komentari). Od 2018. Mojmira se osamostalila i sad je često viđamo u društvu drugih mlađih dupina. Na slikama je možete vidjeti u društvu Lovre, Elle i njenog mladunce, Leap, a posebne „vragolije“ izvodila je s mladim mužjakom Malisom. I dok očekujemo Mojmirinog potomka, mama Sonja je 2022. dobila novog mladunca tako da je Mojmira je dobila sestru ili brata!

Mojmira i Malis04

Mojmira (desno) i Malis04 kod Lošinja

S obzirom da dupine pratimo pomoću fotografija leđnih peraja razvili smo aplikaciju za mobilne uređaje Marine Ranger koju možete preuzeti na svoje telefone, a putem aplikacije možete nam poslati svoje fotografije i video snimke te označiti lokaciju na kojoj ste vidjeli dupine. Vaše fotografije i snimke omogućit će nam prepoznavanje i praćenje dobrih dupina u Jadranu, a ako na vašim fotografijama prepoznamo nekog od 3.500 dobrih dupina iz našeg kataloga to ćemo vam dojaviti! Zanimljivo je da su morski rendžeri kroz aplikaciju već dojavili svoja opažanja Mojmirine mame Sonje! Sva opažanja prijavljena u Marine Ranger možete pogledati, a ona koja su vam najzanimljivija možete i podijeliti!

S ciljem podizanja svijesti javnosti o dobrim dupinima u Jadranu te financiranja našeg rada Institut Plavi svijet ima i program usvajanja dupina. Simboličnim usvajanjem nekog od naših dobrih dupina podupirete naš rad na očuvanju dobrih dupina Jadrana. Kroz ovaj program upoznali smo vas s desecima jadranskih dobrih dupina, a zanimljivo je također i to da je Mojmirina mama Sonja bila jedan od dupina koje ste mogli usvojiti. Neki od vas će je se možda i sjetiti. Ako usvojite dupina postat ćete pridruženi član Instituta Plavi svijet, a vaša će donacija pomoći njihovoj zaštiti. Hvala!